субота , 20.04.2024

Водоспади Прикарпаття: від потічків до каскадів. Частина 3 (ФОТО)

Франківщину направду можна назвати краєм водоспадів.

Їх тут настільки багато, що й кількох днів для об’їзду не вистачить. Тому продовжимо нашу віртуальну екскурсію.

Дзвінка

водоспад Дзвінка

У Надвірнянському районі, поблизу Бухтівецького водоспаду, знаходиться не менш прекрасний водограй Дзвінка. Загальний перепад висот тут – 5,7 метра.

До слова, водоспад особливо прекрасний після рясних дощів.

Добратися до мальовничого куточка з Івано-Франківська можна рейсовим автобусом сполучення Соколовиця. Звідти – лише власними двома. Поїздка триватиме півтора години.

Дзембронські водоспади

Дзембронські водоспади

Без перебільшення – найкрасивіші водограї України. Знаходиться природна окраса поблизу села Дземброня, що у Верховинському районі. Особливість водоспадів полягає у неймовірній кількості каскадів – понад 20! Найвищий сягає позначки в 10 метрів.

Попри усю важкодоступність Дзембронські водоспади – своєрідна родзинка туристичних маршрутів.

Самотужки з обласного центру до водограїв можна дістатися так: спочатку автобусом до Дземброні (понад три години їзди), а потім власними двома.

Дівочі Сльози (с. Ісаків)

Дівочі сльози

Поблизу села Ісаків Тлумацького району можна побачити унікальний травертиновий водограй, основа якого вкрита мохом. Завдяки цьому потік води падає не суцільно, а мовбито краплинами. І все це – з висоти чотирьох метрів.

На жаль, сьогодні така краса милувати око не буде. Усе через те, що 11 травня 2019 року травертинова брила з мохом обвалилася в Дністер.

Аби побачити буквально уламки водоспаду слід з Івано-Франківська годину їхати автобусом до села Ісаків.

Дівочі Сльози (Яремче)

Ще одні Дівочі сльози знаходяться в околицях міста Яремче. Щоправда, тут вже без травертину та моху. Повна висота Яремченського водограю – 1,7 метра.

Важливо: водоспад доволі популярний серед туристів. Аби зробити красиві фото, сюди слід приїздити ледь не з першим промінням Сонця.

З Івано-Франківська до водоспаду автобусом можна добратися лише за годину.

Женецький Гук

Женецький Гук

Ще один Гук знаходиться поблизу села Татарів Яремчанської міськради. Назва водоспаду пішла від нестерпного гуркоту води, яка падає аж з п’ятнадцятиметрової висоти.

Це цікаво: з водограєм пов’язана легенда. Згідно з нею, через нещасливе кохання (батьки не давали благословення на шлюб) з висоти водограю додолу стрибнула дівчина. Проте Женецький Гук змилосердився над юнкою, не забравши у неї життя. Коли про це дізналися батьки, задля щастя дітей вони таки дали благословення.

Аби побачити Женецький Гук, слід з обласного центру дві години їхати автобусом чи поїздом до Татарова.

Нарінецький водоспад

Нарінецький водоспадБуквально за два кілометри від попереднього – між селами Микуличин й Татарів – можна побачити дещо меншу копію Женецького Гука. А саме – дев’ятиметровий Нарінецький водоспад. Через свою важкодоступність водограй не дуже популярний серед туристів.

Добратися до місцини можна так само як і до Женецького Гука.

Замлацький водоспад

Замлацький водоспад

Дещо схожим ззовні на два попередні є водограй поблизу села Манява, що в Богородчанському районі. Тут можна побачити три каскади, загальна висота яких понад вісім метрів.

Аби добратися до водограю, слід з Івано-Франківська годину їхати автобусом до Маняви. Потім пройтися одним з найпопулярніших туристичних маршрутів.

Про не менш мальовничі водоспади читайте у Панорамі Прикарпаття згодом.

Христина СЛОТА, фото з відкритих джерел