п’ятниця , 19.04.2024

Найдовше село в Україні: туристична перлина, оповита легендами (фото, відео)

Не природою та відпочинком єдиними славиться Франківщина. Так, недалеко від Татарова знаходиться чи не наймістичніший курорт Карпат.

Йдеться про село Микуличин Яремчанської міськради, розкинуте в долині річки Прут.

Забігаючи наперед, скажу, особливість адміністративної одиниці полягає в тому, що це – найдовше село в Україні. Протяжність Микуличина – аж 44 кілометри! До того ж, у XIX столітті поселення було найбільшим за площею в усій Австро-Угорщині (неофіційно – в усій Європі).

Достеменно дата заснування поселення не відома. Однак перша писемна згадка з’явилася у далекому 1412 році. У документі йшлося про повний контроль місцини князем Микулою.

До речі, власне довкола правителя оповито кілька легенд. Згідно з однією, одного разу воєвода на цих територіях мав битися з великим ворожим військом, яке в кілька разів перелічувало українське.

Місцеві жителі, аби підбадьорити захисників, співали патріотичні пісні. В один момент слова, немов грім, покотилися горами, відлякуючи ворога. Як результат, нападник просто втік, не проливши ні краплі крові.

Назва села впродовж всього існування незмінна. Так, ще у 1437-му в польських документах поселення згадували як Mykolincze.

Історія Микуличина вражає. Переповідати її можна годинами, якщо й не днями. Однак акцентую вашу увагу лише на кількох деталях.

В 1863-му тут звели Троїцьку церкву з дзвіницею. Сакральна споруда збереглася й досі. В храмі навіть проводять щотижневі богослужіння.

У 1927-му році польський уряд дещо «урізав» поселення, від’єднавши від нього Ворохту, Татарів та ще кілька дрібних хуторів. До слова, колись навіть знана в усьому світі Буковель була лише частиною Микуличина!

Микуличин, церква

Впродовж 1960-80-х років на території села проводилися розкопки. Археологи за цей час знайшли лише 50 артефактів. Однак їх цінність вражає! Завдяки знахідкам можна відтворити понад 40 тисяч років історії майже всього Прикарпатського краю.

Сьогодні Микуличин є одним з осередків туризму не лише на Івано-Франківщині, але в усіх Карпатах. Впродовж року сюди приїздить понад 20 тисяч туристів. Приймати їх готові: 14 готелів, 184 приватні садиби. Також на території села діють: один з найбільших на Прикарпатті дитячих таборів, ресторани, магазини та центри прокату спорядження, басейни, СПА, сауни, музей, рафтинг-клуб, клуб верхової їзди, зони риболовлі.

Весна у Микуличині

Орендувати місце-ліжко в Микуличині в середньому можна від 200 гривень.

До слова, у Микуличині є нафтогазове родовище. Воно приносить прибутки й досі. Запаси нафти експерти оцінюють в понад 29 мільйонів тонн.

Добратися до Микуличина з Івано-Франківська можна прямим рейсовим автобусом, або ж залізницею. Поїздка триватиме майже дві години.

Христина Слота,
фото, відео з відкритих джерел

Микуличин, вигляд з гори Маковиця

Один коментар

  1. Це супер що в Україні є великі села