середа , 24.04.2024

До неба рукою сягнути: мальовничий Татарів (фото, відео)

Мальовнича Франківщина прекрасна всюди, куди лише сягає взір. Проте є найбільш облюбовані місцини серед туристів. Однією з таких і є Татарів.

Невелике, проте неймовірно красиве село розташоване в Яремчанській міськраді Івано-Франківської області. Особливість адміністративної одиниці полягає у її протяжності. Так, Татарів розкинутий вздовж річки Прут аж на 25 кілометрів.

Перша згадка про поселення датується 1671-м. Власне цю дату й вважають роком заснування.

Історичний літопис Татарова майже не вівся. Достеменно відомі лише дві дати: 1 квітня 1931 рік – коли селяни утворили окрему громаду; 7 червня 1946-й – за команди Президії Верховної Ради УРСР село перейменували на Кремінці, однак вже за незалежної України йому повернули рідне ймення.

Якщо не зважати на курорти, бази відпочинку та санаторії й, звісно ж, неймовірну природу, Татарів майже не цікавий відвідувачам. З усіх розваг (без уваги попередньо сказаного»), тут лише кілька зразків архітектури минулих століть та дискотека в сільському клубі.

Особливої уваги варті будівля залізничного вокзалу, збудована ще 1894 року, та Дмитрівська церква XVIII століття.

До слова, будівля залізничної станції ще за часів Польщі слугувала двірцем (щось на кшталт сучасного хостела). Попри те, що офіційно дата будівництва вважається 1894-м, багато фактів це спростовують. Серед них – й десятки листівок із зображенням споруди, надрукованих щонайменше за 50 років до «зведення».

Усім відпочивальникам й просто мандрівникам повз радимо завітати до церкви святого Дмитра. Невеличка дерев’яна споруда завдяки небайдужим вірянам збереглася майже без змін з моменту зведення. Найцікавіше – всередині. Чого лише вартує темперний живопис ХІХ ст. Поблизу церкви єдиним ансамблем виступає двоярусна дерев’яна дзвіниця (восьмерик на четверику) з шатром. Усе це – майже над самісіньким урвищем над річкою.

Туристичний розквіт Татарова почався з кінця минулого століття (якщо не зважати часів за Польщі). Саме тоді тут розпочалося будівництво санаторіїв, готелів. Вплинуло на популяризацію близьке розташування до відомого всім Буковелю й не тільки.

Загалом село оточують:

  • бугельний витяг смт Ворохта (6 км);
  • гірськолижний курорт Буковель (14 км);
  • курортне місто Яремче (20 км);
  • туристичні шляхи на гори Ліснів, Магура, Хом’як та до Женецького водоспаду.

У селі туристів готові приймати: 92 приватні садиби, 13 готелів. Також є санаторій для лікування хворих на туберкульоз. Окрім цього тут зведено з десяток кав’ярень та ресторанів, сауни, СПА, сервіси для прокату спорядження.

З Івано-Франківська до Татарова можна добратися рейсовим автобусом чи залізницею. Поїздка триватиме майже дві години.

Христина Слота,
фото, відео з відкритих джерел