четвер , 25.04.2024

Дземброня – найвище село в Україні вражає своєю красою (ФОТО)

Франківщина – неймовірно багатий край. І йдеться не лише про мальовничі куточки природи, пам’ятки історії, архітектури, культури.

Дземброня

Саме Прикарпаття зібрало в собі найбільше «най». Лише єдиний у світі активний грязьовий вулкан чого вартує.

Однак сьогодні йтиметься про найвище село в Україні – Дземброня (до 2009 року – Берестечко) Верховинського району Івано-Франківської області. Найнижча споруда тут розташована на висоті 1500 метрів над рівнем моря. Найвища – майже два кілометри. Відтак, село Дземброня вважається найвисокогірнішим населеним пунктом в українських Карпатах.

Місцина більше відома як осередок зеленого туризму. Щороку село відвідують понад 100 тисяч активних відпочивальників. Унікальну місцину ввели до складу Карпатського національного природного парку.

Не плутайте адміністративну одиницю із однойменною горою, розташоваю в кількох кілометрах звідси – на межі Франківської та Закарпатської областей.

Історія Дземброні не така вражаюча, як до прикладу, «Хати-ґражди» у Криворівні. Визначними подіями вважаються відвідини та тимчасове проживання в селі Лесі Українки, Василя Стефаника та Сергія Параджанова.

Саме у Дземброні кінорежисер відзняв левову частку стрічки «Тіні забутих предків». Місцину Параджанов вибрав невипадково. Тут не лише мальовнича природа, але й величезний здобуток культури, традицій. Усі місцеві жителі досі дотримуються обрядів предків.

У своїх творах Дземброню неодноразово згадували Таня Малярчук (головне місце подій роману «Згори вниз»), Тарас Прохасько. А от колега Параджанова Юрій Якутович щоліта обирав це село для відпочинку.

Як уже зазначалося, Дземброня – своєрідний осередок зеленого туризму Карпат. Посприяло цьому вдале розташування – на перетині кількох піших шляхів.

Так, з села всього дві години ходом до вершини гори Вухатий Камінь, або ж Дземброні. З останньої відкриваються неймовірні краєвиди Чорногірського хребта й навіть сама Говерла.

Довкола села також розташовані:

  • гора Бребенескул (2035 м);
  • гора Ребра (2001 м);
  • гора Шпиці (1864 м);
  • гора Ґаджина (1664 м);
  • гора Мариш (1345 м);
  • гора Маришевська (1564 м);
  • гора Озірний (1362 м);
  • гора Кострича (1586 м)

Поблизу, в підніжжі гори Смотрич, знаходиться дзвінкий водограй. Уся протяжність – понад 100 метрів, висота найбільшого падіння води – 10 м. Добратися до водоспаду можна справжнісінькими гуцульськими плаями (стежками для вигону худоби на пасовища).

Місцеві зауважують, самотужки тут краще не ходити, адже в горах – повно злих духів, відьом. За їх тривогу можна поплатитися не лише здоров’ям, а й життям.

Попри віддаленість, у Дземброні є один готель. В середньому за ніч з людини беруть від 160 гривень. Однак місць, особливо у розпал сезону, бракує.

Охочі поринути у справжнє гуцульське життя, відчути на собі побут та традиції можуть винаймати житло у місцевих жителів. Найдешевший варіант – 100 гривень з особи за добу. Найдорожчий – 1000 гривень. Також можлива оренда садиби. Ціна послуги залежить від комфорту, площі помешкання, сезонності та кількості жильців.

Зазначу, у селі живе мольфар. Відвідати гуцульського чарівника, зняти прокляття, наворожити добру долю тощо можна лише за попереднім записом. Сталої ціни на послуги немає. Кожен дякує (гроші – подяка за дар) так, як вважає за потрібне.

Добратися до найвисокогірнішого в Україні села з Івано-Франківська не так вже й легко. Спочатку міжміським автобусом слід доїхати до Верховини або села Ільці (три години часу). Звідти маршруткою (курсує один раз на день) або на таксі – до Дземброні, або крутої звивистої дороги. Нерідко чотири кілометри схилами доведеться долати власними двома.

Христина СЛОТА,
Фото, відео з відкритих джерел
Дземброня Карпати