п’ятниця , 29.03.2024

Після землетрусу в Румунії на Івано-Франківщині утворився унікальний грязьовий вулкан (ФОТО)

Прикарпаття і справді унікальне. Черговим доказом цьому є єдиний в Україні активний вулкан Старуня.

Розташований він в однойменному селищі Богородчанського району Івано-Франківської області.

До слова, це єдиний у світі активний грязьовий вулкан. Аналогів йому немає ніде у світі.

Грязьовий вулкан – відносно молода геологічна пам’ятка природи, яка утворилася в 1977 році після землетрусу в Румунії. Загалом, це комплекс з активних 8 кратерів і 12 непостійних мікрократерів. Періодичність та інтенсивність виверження газів, нафти, мінералізованої води різна.

Висота найвищого конуса – майже 3 метри, довжина глинистих потоків – 10-60 м.

Зазначу, Старуня розташований на стику літосферних плит. Завдяки цьому вулкан «росте». В середньому – на один метр впродовж семи років. Принаймні таку активність зафіксували за останнє десятиліття.

Частково вулкан можна назвати рукотворною пам’яткою. Понад століття тому у цій місцевості розробляли нафтові та озокеритні родовища. Деякі копальні сягали у глибину сотні метрів. І це попри те, що активні фізико-хімічні процеси відбуваються на відстані 600-1000 метрів від поверхні.

До речі, 5 жовтня 1907 року працівники німецької фірми братів Кампе під час підземних робіт у копальні озокериту на глибині 12,5 м знайшли бальзамоване тіло мамонта. 6 листопада 1907 року у тій самій шахті на глибині 17,6 м розкопали фрагмент забальзамованого волохатого носорога. Рештки доісторичних тварин направили до музею Дідушицьких у Львові (тепер – Державний природознавчий музей НАН України).

Місцеві жителі стверджують, що за радянщини поблизу села знайдено родовище уранових руд. Інформація досі офіційно не підтверджена. Однак місцевість і справді має унікальний радіаційний фон – до 60 мікрорентген на годину і вище. Це зумовлюють виявлені радон та відклади солей важких металів.

Особливість місцини щороку приваблює десятки науковців не лише зі всієї України, але й з-за кордону.

Сьогодні копальні закинуті. Однак місцеві жителі та любителі наживи зрідка видобувають озокерит, сірку, свинець, цинк, мінеральні води. Останні направду вважають цілющими через надзвичайно велику кількість мінералів та мікроелементів.

Недалеко від вулкану також є соляна криниця завглибшки понад 20 метрів. Концентрація солі тут – 70 ‰. Ще за часів Польщі цілющою водою лікували хвороби опорно-рухового апарату, шлунково-кишкового тракту. Зараз воду з криниці можна набрати безкоштовно. Вхід до вулкану вільний.

Добратися до унікальної місцини з Івано-Франківська можна міжміським автобусом. Спочатку до населеного пункту Старуня. Вже звідти власним ходом до вулкану. Поїздка триватиме трохи більше, ніж годину.

Христина СЛОТА,
ф
ото, відео з відкритих джерел

Читайте також:
Музичні інструменти Верховини: музей віртуоза з автентичними речами (ФОТО)