п’ятниця , 19.04.2024

7 неймовірних водоспадів Прикарпаття: від потічків до каскадів (ФОТО, ВІДЕО)

Не горами єдиними… Мало хто знає, проте на Івано-Франківщині знаходиться аж 64 водоспади. Їх тут, як то кажуть, «до кольору, до вибору».

А саме: від маленьких струмочків аж до десятиметрових каскадів. Оскільки цікавинок й справді багато, тому пропонуємо ознайомлюватися з ними поступово.

Бабині водоспади

Поблизу села Город в Косівському районі знаходиться відносно невеликий водограй Бабині водоспади. Так, на п’яти кілометрах однойменного струмка є кілька каскадів. Висота найвищих сягає 1,5-2,5 метра.

До слова, водограй маловідомий. Тому тут без черги можна зробити дуже гарні фото.

З Івано-Франківська до Бабиних водоспадів добираються так: автобусом чи електричкою до Косова. Потім маршруткою до села Город або ж на таксі вже до самих каскадів. Поїздка триватиме майже дві години.

Багровецький водоспад

В околиці міста Яремче знаходиться один з найбільших водограїв Прикарпаття, а саме – Багровецький водоспад. Складається чудо природи з трьох каскадів, загальна висота яких сягає понад 10 метрів. Особливістю місцини є три великі уступи, утворені з флішових пластів.

Через важкодоступність водоспад не дуже популярний серед туристів.

З обласного центру до Багровецького водограю можна добратися потягом чи рейсовим автобусом сполучення Яремче. Поїздка триватиме понад годину.

Битківчик

Двометрове падіння води можна побачити у водограї Битківчик, що на однойменній річці у Надвірнянському районі.

На жаль, детальної інформації про місцину немає. Знаємо лише те, що водограй маловідомий і навіть не включений до туристичних маршрутів.

Добратися до чуда природи з Івано-Франківська непросто. Тут варто їхати або до Солотвина (те, що в нашій області, а не на Закарпатті). Вже звідти маршрутками чи автостопом до села Битків. А відтіль власними двома до самого водограю. Поїздка триватиме майже дві години.

Буковецький

І знову вертаємо до Верховинського району. Щоправда, вже до Буковецького водограю на річці Рибниця. Загальна висота каскаду – 5-6 метрів.

Попри свою легкодоступність, водограй не дуже популярний серед туристів.

Аби побачити природну красу слід з обласного центру добратися до Косова, а звідти – в Буковець (або Яворів, оскільки водоспад розташованих між двома селами). Поїздка триватиме дві години.

Бухтівецький водоспад

Чи не найпопулярніший водограй не лише Франківщини, але й усієї України знаходиться поблизу села Букове Надвірнянського району в однойменному урочищі (Бухтівець) на однойменній річці.

Один каскад утворився на місці промивання водою скельного масиву флішового типу. Завдяки цьому ширина потоку коливається в межах 1-2 метрів, а висота – понад 8 м.

Водоспад Бухтівецький верхній

В трьохсот метрах від Бухтівецького знаходиться водограй Бухтівецький верхній. Загальна висота перепаду води тут – близько 3,5 метра.

Крапельковий водоспад

В п’ятдесяти метрах від Бухтівецького знаходиться не менш популярний Крапельковий водоспад. Свою назву він отримав завдяки неймовірним бризкам води, які утворюються при вільному падінні з понад десятиметрової висоти.

Споглядати всю цю красу можна як біля підніжжя водограю, так і зі скелі.

Добратися до трьох водоспадів (Бухтівецького, Бухтівецького верхнього та Крапелькового) з Івано-Франківська можна так: автобусом до села Пасічна, а відтіль – машиною чи велосипедом до зазначених каскадів. Поїздка триватиме майже дві години.

Христина СЛОТА, фото Олександр Гудима, відео з відкритих джерел