субота , 20.04.2024

“Родзинки” Прикарпаття: грязьовий вулкан, перевернута хата та довоєнна обсерваторія (ФОТО)

Ми вже неодноразово розповідали про найцікавіші місця Івано-Франківської області.

Зокрема, про чи не найдешевший в Україні автентичний ринок, неймовірний схід сонця, від якого перехоплює подих, та знану всім «Стометрівку». Проте на цьому цікавинки не завершуються.

Грязьовий вулкан

Єдиний в Україні активний грязьовий вулкан є саме на Івано-Франківщині. «Панорама Прикарпаття» вже розповідала про чудо природи, однак згадати його повторно варто.

Знаходиться унікальна природна пам’ятка в селищі Старуня (власне таку назву він і має), що в Богородчанському районі.

Забігаючи наперед, скажу, – український вулкан немає аналогів у світі.

Загалом, на території комплексу є: 12 непостійних та 8 активних кратерів. Висота найбільшого конуса сягає позначки в три метри. І це – не межа, оскільки вулкан через рух тектонічних плит продовжує рости: один метр на сім років.

Проте не вулканом єдиним приваблює місцина туристів. Так, поблизу є соляна криниця. Глибина шахти – понад 20 метрів. А вміст солі тут – 70 ‰. А це навіть більше, ніж у Мертвому морі.

З Івано-Франківська до унікальної місцини можна добратися прямим рейсовим автобусом трохи більш ніж за годину.

Перевернута хата

Давним-давно ми вже згадували незвичний музей під назвою Перевернута хата. Будівля буквально перевернута дороги дриґом. І це – її головна родзинка!

Знаходиться унікальна споруда в Поляниці, поблизу Буковелю. Всього в Україні є лише близько десяти подібних будівель.

Перевернута хата – чи не найпопулярніший музей туристичного курорту. Загальна площа – 85 «квадратів».

Всередині можна побачити: автентичний гуцулький посуд, вбрання, речі побуту та загального вжитку, а також предмети «для дорослих». Зокрема, незвичне дерев’яне крісло з «витертими» місцями під геніталії.

Добратися до Поляниці з Івано-Франківська можна прямими рейсовим автобусом або з пересадкою в Яремче. Поїздка триватиме дві години. До слова, квиток у музей вартує від 15 гривень.

Довоєнна польська обсерваторія

Попри відносну занедбаність це – найвище розташована будівля в усій Україні. Саме тут продовж 1938-1941-го діяла польська обсерваторія як одна зі складових Польської Ліги протиповітряної оборони держави.

Робочий тріумф обсерваторії припав на 20-30-ві роки минулого століття. Тоді не лише розбудували будівлю – понад 800 «квадратів» – але й створили ряд проєктів міжнародного рівня. У ті часи станцію відвідували тисячі відомих науковців з усього світу.

обсерваторія на горі Піп Іван

Робочий тріумф обсерваторії припав на 20-30-ві роки минулого століття. У ті часи станцію відвідували тисячі відомих науковців з усього світу.

Після другої світової війни обсерваторія почала занепадати, а через кілька років й зовсім перестала працювати. Відбудувати її планували в 60-х роках керівники КДБ. Тоді вже розробили проєкт, проте в останній момент вибрали об’єкт в Мукачево.

Вже за незалежної України науковці зі Львова намагалися відновити роботу обсерваторії та реставрувати будівлю. Зупинив роботу брак коштів.

В 2010-2020 обсерваторію потроху відновлюють. Цього року там навіть планують облаштувати телескопи. Проте й досі це – чи не найпопулярніший туристичний об’єкт.

До слова, обсерваторію кілька разів згадували в художніх творах. Зокрема, у: «Carpathologia cosmophilica», «Дванадцять обручів», «Згори вниз. Книга страхів», «Білий слон».

Добратися до найвище розташованої будівлі з Івано-Франківська можна так: автобусом до Рахова, звідти – на таксі до підніжжя гори. А так – лише власними двома на саму вершину Піп Івана.

Христина СЛОТА, фото з відкритих джерел