субота , 27.04.2024

«Родзинки» Прикарпаття: без чого не можна жити. Частина 2 (фото, відео)

“Панорама Прикарпаття” вже писала про неймовірні місця Івано-Франківщини. Проте їх настільки багато, що охопити все в одному матеріалі – нереально.

Тому сьогодні продовжимо екскурсію визначними «родзинками».

Фонтан «Яйце»

Музей писанки – не єдине місце, де на Івано-Франківщині можна побачити великі скульптури яєць. Так, чи не найголовніша розташована в самому серці обласного центру – перед ратушею. Йдеться про фонтан «Яйце», який у 2004 році офіційно зробили пам’ятником.

Достеменно дата встановлення скульптури не відома. Знаємо, на межі століть водограй виглядав по-іншому. А саме: тріснутим водоносним яйцем. З часом скульптуру дещо змінили. Тріщину залишили, однак додали невелику курячу лапку. Так постамент-водограй зробили символом появи прекрасного нового життя.

До слова, сам пам’ятник обріс легендами. Одна з них: тріщина з’явилася ніби після того, як Януковича закидали яйцями.

Побачити оригінальний пам’ятник в Івано-Франківську можна в самісінькому центрі. Хто не орієнтується – гугліть площу Шептицького, 8, або ратушу.

Світанки у горах

Не дарма кажуть, що краще моря можуть бути лише горе. Не вірите? Гляньте хоча б на один світанок у високогір’ї.

Говорити про, здавалось би, звичне й буденне явище можна багато. Проте варто лише раз побачити світанок в горах, аби назавжди у нього закохатися.

Локацію вибирайте самі. Можна навіть переночувати на одному з піших шляхів.

Віадуки Ворохти

Ворохта – й справді унікальне селище, де можна відпочити тілом і душею. Туристів місцина приваблює не лише природою, готелями та відносно помірними цінами, але й архітектурою.

Власне, до останнього можна віднести віадуки. До слова, всього в Україні є менш ніж десять кам’яних аркових мостів, але аж чотири із них – у Ворохті.

Загалом у селищі чотири залізничні аркові мости зведені австрійською владою впродовж 1894-1895-х років. До слова, вони – чи не найстаріші в Європі. А один – чи не найбільший у світі.

Перший міст можна побачити неподалік бази Авангард. Споруда завдовжки 150 метрів, а найбільша арка – 23.

Другий віадук теж височить над річкою Прут. Загальна довжина моста сягає понад 200 метрів, основної арки – 30. Завдяки гігантським розмірам споруда вважається чи не найбільшою у світі.

Третій міст довжиною в 185 метрів можна побачити над струмком Параджин.

Четверта споруда знаходиться на межі Ворохти та села Вороненка. Її довжина – 170 метрів.

Аби зберегти мости як культурну спадщину, у 2000 році поблизу двох віадуків звели їхні «замінники». Як результат, сьогодні повноцінно функціонують (відкриті для проїзду потягів) лише дві історичні конструкції.

Добратися до Ворохти з Івано-Франківська можна прямим рейсовим автобусом. Поїздка триватиме майже дві години. Проїхатися віадуками можна поїздами приміського сполучення. Зокрема, напрямками Коломия, Рахів, Івано-Франківськ, Львів.

Христина СЛОТА,
фото, відео з відкритих джерел