п’ятниця , 29.03.2024

Ворохта: унікальне місце для відпочинку тілом та душею (ФОТО, ВІДЕО)

Франківщина – направду унікальний край, де можна відпочити як фізично, так і морально.

Для цього тут є все: гори, полонини, ріки, озера, мальовнича природа, комфортні готелі, розважальні бази тощо.

Одним із осередків цього є Ворохта – селище міського типу Яремчанської міськради.

Місцина піднімається над рівнем моря аж на 850 метрів. Саме це посприяло облаштуванню тренувальних баз для кількох видів спорту. Зокрема, стрибків із трампліна, біатлону, лижних перегонів. Туристи-любителі спробувати власні сили теж можуть позайматися з відомими спортсменами. Таке задоволення коштуватиме від 200 гривень за годину, залежно від виду траси.

Сама Ворохта – місто історично багате. Поселення засноване у 1568-му, а назва зберігається досі ще з 1598-го.

Взагалі, із найменуванням населеного пункту тісно переплітається легенда. Згідно із нею, назва з’явилася у ХVII столітті після приходу до цього місця втікача польської армії. Солдата звали Ворохта. Власне він і почав розбудовувати селище, створивши кілька майстерень. Тоді люди казали «іду до Ворохти». Вже через кілька десятиліть ім’ям поляка почали називати саме селище.

Офіційна версія гласить, село заснував Василь Янюк, який вирішив оселитися тут зі своєю худобою. Підтвердження цьому знайшли археологи у 1960-х. Тоді під час розкопок вони побачили табличку із надписом: «Lwów, lеmberg, Maison Fodee 1782 J.A.Bachewski».

Особливий розквіт місцини розпочався з кінця XIX століття. Тоді у Ворохті заснували кілька спортивних баз, облаштували арковий міст та залізницю.

До слова, арковий міст досі є окрасою селища. Його загальна довжина – 130 метрів, тоді як проліт – 65 м. Завдяки унікальності споруда увійшла до переліку найдовших кам’яних мостів Європи та світу. Сьогодні він закритий для проїзду автотранспортом, проте слугує прекрасною локацією для фотографій.

Другий розквіт розпочався вже минулого століття. Так, у 30-х рока тут збудували кілька пансіонатів, 1957-го відкрили гірськолижну трасу. В наступні десятиліття збудували ще кілька готелів.

Сьогодні Ворохта – чи не найпопулярніше місце серед туристів. Наразі тут діють кілька підйомників (як влітку, так і взимку) від 100 метрів до двох кілометрів завдовжки. Зведено 11 готелів, 95 приватних садиб, 5 ресторанів (без урахування закладів харчування на території місць для проживання), 5 магазинів для прокату спорядження, 5 оздоровчих баз зі спа, саунами та басейнами. Також на території селища діють кінні прогулянки, гафтинг-клуб.

Цінова політика різна. Так, у приватних садибах винайняти ліжко можна від 55 гривень за добу без харчування. В готелях ціна стартує від 100 гривень з аналогічними умовами.

Харчування в ресторанах обійдеться від 80 гривень з людини.

Прокат спорядження – від 50 гривень за годину. Найвигідніше – орендувати на весь день, а то й кілька діб, тоді для клієнтів діють знижки від 10% до 35%.

Ціни активного відпочинку різняться, залежно від виду, проведеного часу, кількості осіб. В середньому, розраховуйте на суму від 200 гривень з людини.

З Івано-Франківська до Ворохти можна добратися прямим рейсовим автобусом. Поїздка триватиме дві години.

Христина СЛОТА,
фото, відео з відкритих джерел