четвер , 02.05.2024

Робота в Польщі та Німеччині: які перспективи та можливості для українців

З введенням воєнного стану в Україні багато наших співвітчизників виїхали за кордон в пошуках прихистку та заробітку.

Мало хто готувався до такого повороту подій, тому з тих, хто виїхав, менше половини володіють мовою країни, в якій зараз знаходиться. В зв’язку з цим багато українців зараз займаються вивченням іноземної мови, яка їм потрібна для роботи та здобуття більш перспективної посади. Адже без достатнього рівня володіння мовою робота в Німеччині чи Польщі є менш оплачуваною та є фізично важкою.

Пошук роботи в Німеччині

Самі німці є дуже відповідальними громадянами, тому очікують цього ж і від трудових мігрантів, які приїжджають в їхню країну. Слід розуміти, що, приїхавши сюди, вам доведеться працювати по 10-12 годин на добу. При цьому кількість та час перерв чітко регламентується і контролюється керівниками підрозділів. Статистика показує, що багато кваліфікованих українців з вищою освітою працюють на посаді з вимогами меншого рівня кваліфікації.

Робота в Німеччині без знання мови можлива лише на ділянках, де немає необхідності в спілкуванні з відвідувачами. Найчастіше українці влаштовуються на виробничих заводах, в сільському господарстві, на будівництві та різноробочими в сфері готельно-ресторанного бізнесу та сфери обслуговування.

Наші співвітчизники зарекомендували себе, як трудолюбиві працівники, тому робота для українців в Німеччині є в різних сферах господарської діяльності. Ті, хто виїхав в якості біженця може отримувати соціальну допомогу від держави та навчатися на мовних курсах, чи підвищувати рівень кваліфікації за професійним напрямком. Оскільки ціни в Німеччині не дешеві, то виплат ледве вистачає на життя. Саме тому багато наших співвітчизників працевлаштовуються та платять податки на рівні з німцями.

Знайти роботу можна за допомогою таких джерел:

  • Рекомендація знайомих чи рідних.
  • В місцевому Центрі зайнятості можна не лише отримати допомогу по працевлаштуванню, але й оформити соціальну допомогу.
  • Федеральне агентство зайнятості в Німеччині – це ресурс, який містить вакансії німецьких роботодавців. Особливістю сайту є доступність на німецькій та англійській мові, тому при незнанні цих мов важко знайти потрібну інформацію. Послуги агентства є безкоштовними для обох сторін.
  • Спеціальні функціональні сайти, де можна знайти безкоштовні вакансії роботи в Німеччині.
  • Самостійне розсилання свого резюме в різні німецькі компанії.

Працевлаштування в Польщі

Оскільки ця країна є однією з найближчих наших сусідок, то багато наших співвітчизників обирають її для переїзду. Робота в Польщі для українців може бути не лише на низькокваліфікованих вакансіях. Тут також затребувані спеціалісти сфери ІТ, юристи, лікарі, фінансисти, бізнесмени, інженери перекладачі та безліч інших кваліфікацій. Щоб отримати таку посаду слід мати достатній рівень підготовки та документ, що це засвідчує.

Якщо документи про освіту чи досвід роботи втрачено чи немає можливості їх пред’явити, то Польща запровадила видачу Європейський паспорт кваліфікації, з яким можна влаштуватися на більш перспективну роботу.

Легальна робота в Польщі без посередників є найбажанішою для українців. Кожен розуміє, що зі збільшенням посередницьких послуг зменшується дохід самого шукача вакансії. Саме тому багато наших співвітчизників влаштовується за рекомендаціями інших українців, які вже працюють у цій країні. Місцевий центр зайнятості також може допомогти з працевлаштуванням біженцям, які вже знаходяться на території Польщі. Платні послуги надають спеціальні агентства, які допомагають з пошуком підходящої вакансії, оформленням документів та підтримкою в перший місяць працевлаштування.

Не чекайте, що робота в Польщі вже з самого початку принесе великий дохід. Досить часто при працевлаштуванні потрібне оформлення санкнижки чи інших документів. Їх вартість, зазвичай, вираховується з першої зарплатні. Також роботодавець може утримувати з доходу працівника, плату за житло, проїзд чи робочий одяг. Всі ці нюанси потрібно з’ясувати ще на етапі працевлаштування, щоб орієнтуватися, скільки чистого доходу зможе отримати працівник на підприємстві.

При виникненні скрутної фінансової ситуації деякі українці вирішують поїхати на заробітки на короткий термін. Робота в Польщі на місяць можлива на підприємствах, в яких спостерігається сезонне збільшення зайнятості. Саме на такі періоди і пропонуються ці вакансії. Таку роботу можна знайти в будь-яку пору року. Це не завжди є сільське господарство. Торгові фірми часто потребують більше робочої сили при сезонних розпродажах. Виробничі підприємства, що мають певне спрямування, також можуть готуватися до наближення якогось свята чи періоду, коли очікують найбільший попит на свою продукцію.

Один коментар

  1. Дякую за корисну статтю, досить тяжко зважитись на роботу закордоном, ще й вперше, врахочуючі різні підводні камені на шляху