неділя , 05.05.2024

Як правильно зупинятися на узбіччі та в аварійних ситуаціях

Для успішного складання теоретичного і практичного іспиту з водіння потрібна тривала і наполеглива підготовка.

Комусь відносно легко дається вивчення правил дорожнього руху, а комусь для цього потрібно приділяти значно більше уваги.

Сьогодні розповімо, як підійти до вивчення правил дорожнього руху та детальніше зупинимося на темі зупинки на узбіччі та зупинки в аварійних ситуаціях.

Зупинка на узбіччі

Порушення правил зупинки і стоянки є одними з найбільш поширеними адміністративних порушень, що стосуються безпеки дорожнього руху. Паркування за принципом “де заманеться” не тільки створює незручності для інших учасників дорожнього руху, але й часто призводить до виникнення аварійних ситуацій, і щонайгірше, навіть аварій.

Тому слід твердо пам’ятати основи водійського “підручника”: зупинка і стоянка здійснюються у спеціально відведених місцях або на узбіччі.

А якщо таких місць чи узбіччя нема, зупинка і стоянка дозволяється біля правого краю проїзної частини. При цьому транспортний засіб треба розміщувати якомога правіше, щоб не перешкоджати іншим учасникам дорожнього руху.

У населених пунктах зупинку і стоянку можна здійснювати і на лівому краї дороги, але за умови, що вона має тільки по одній смузі в кожному напрямку і смуги не розділені суцільною лінією розмітки.

За межами населених пунктів зазвичай доводиться здійснювати зупинку на узбіччі, оскільки спеціально відведені для цього місця трапляються не часто.

Зверніть увагу! Якщо узбіччя має похилу поверхню (підйом догори або спуск вниз), тоді під час зупинки колеса слід вивертати таким чином, щоб автомобіль не здійснив самовільного руху на проїжджу частину.

Важливо! Ще кілька років тому в Україні було чимало доріг з відсутньою розміткою. Зараз ситуація докорінно змінилася. На відремонтованих і навіть ще на не відремонтованих автошляхах зараз можна побачити нові розмітки, де вказані не тільки розділювальні смуги, але й краї проїжджої частини.

Отож, в автолюбителів виникає питання: а чи можна перетинати суцільну білу лінію розмітки, яка позначає край проїжджої частини?
Відповідь: Можна для здійснення зупинки.
Але при цьому слід пам’ятати: якщо власник легкового авто з’їде на узбіччя, перетнувши суцільну білу лінію, а потім продовжить рух без зупинки, то йому загрожує штраф.

Зупинка на вимогу працівника поліції

Іще одне важливе питання для автомобілістів: зупинка транспортного засобу на вимогу працівника поліції. Така зупинка має здійснюватися з повним дотриманням правил дорожнього руху:
1. Потрібно увімкнути сигнал покажчика повороту і тільки після цього здійснювати з’їзд на узбіччя чи край проїжджої частини дороги.
2. Одразу ж після зупинки обов’язково потрібно увімкнути аварійну світлову сигналізацію.
3. Зупинку слід здійснити лише у дозволених місцях (Повний перелік місць, де заборонено здійснювати зупинку дивіться у пункті 15.9 Правил дорожнього руху).

Варто пам’ятати, що після зупинки на вимогу працівника поліції, потрібно увімкнути аварійну сигналізацію навіть якщо автомобіль повністю прибраний з проїжджої частини на узбіччя і не створює незручностей для інших учасників дорожнього руху. І навіть якщо вимога поліцейського про зупинку незаконна, Ви все одно повинні увімкнути аварійну сигналізацію.

За порушення цієї вимоги передбачено попередження або штраф у розмірі 510 гривень, хоча патрульні поліцейські частіше виписують штраф, а оскаржувати його у суді доволі проблематично хоча б тому, що судовий збір зараз майже такий самий за розміром, як і цей штраф. Тому слід все ж таки бути дуже уважним у не вчиняти навіть найдрібніших порушень.

Зупинка в аварійних ситуаціях

В аварійних ситуаціях зупинка може бути здійснена відступаючи від вимог п. 15.9 ПДР. Але при цьому водій зобов’язаний увімкнути аварійну світлову сигналізацію та виставити позаду автомобіля знак аварійної зупинки. Такий знак повинен бути в автомобілі водія так само як і аптечка та вогнегасник.

Загалом, знак аварійної зупинки виставляється тільки у двох випадках:
1. якщо трапилася ДТП;
2. якщо через поломку здійснена вимушена зупинка на проїжджій частині.
Якщо авто вдалося прибрати з проїжджої частини на узбіччя, тоді знак аварійної зупинки виставляти не потрібно.

На гірських перевалах та крутих спусках іноді трапляється смуга руху для аварійної зупинки.  Наявність такої смуги позначається дорожнім знаком 5.28. Ця смуга передбачена для аварійної зупинки транспортних засобів у разі відмови гальмової системи. Зазвичай вона веде вбік від головної дороги, має незначний нахил догори, що власне дає можливість зупинити авто у випадках, коли відмовили гальма.

Ось так коротко про зупинку на узбіччі та зупинку в аварійних ситуаціях. Якщо ви готуєтеся пройти курси водіння для отримання водійського посвідчення слід пам’ятати наступне: не варто відкладати навчання на останній момент, адже оволодіння такою кількістю питань за кілька днів може виявитися непосильним завданням.

Тому найкраще здобувати знання поступово, приділяючи навчанню, наприклад, годину в день. Щоб зробити процес більш ефективним, можна розділити матеріал на менші теми, на одній з яких ми сьогодні і зупинились.

Читайте також:
У Снятині п’яний водій “вісімки” заїхав в електроопору та отримав за це 17000 грн штрафу