четвер , 25.04.2024

У Франківську водій-наркоман заробив два штрафи на суму 54000 грн

Івано-Франківський міський суд призначив покарання для водія, який повторно впродовж року керував автомобілем у стані сп’яніння.

Як вбачається із матеріалів справи, факт порушення було зафіксовано 10 жовтня 2021 року в Івано-Франківську. Зранку, близько 10.00, на вулиці Івасюка працівники поліції зупинили водія автомобіля “Фольксваген Гольф”, який перебував за кермом з явними ознаками наркотичного сп’яніння.

Огляд на стан сп’яніння проводився у медичному закладі у лікаря-нарколога. Результат – позитивний.

На порушника склали адміністративний протокол за ч. 2 ст. 130 КУпАП (повторне впродовж року керування транспортним засобом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

Оскільки водій “Фольксвагена” впродовж року уже попадався нетверезим, то він був позбавлений права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

Тому на місці зупинки на нього поліцейські винесли постанову за ч. 4 ст. 126 КупАП (керування транспортним засобом особою, позбавленою такого права) із наклали на нього штраф у розмірі 20400 гривень.

Штраф за кермування без посвідчення накладається на місці зупинки, а от рішення щодо нетверезого водіння приймає суд.

Івано-Франківський міський суд, дослідивши матеріали справи, постановив водія автомобіля “Фольксваген Гольф” визнати винним у вчиненні порушення, передбаченого ч. 2 ст. 130 КУпАП, і призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 34000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 3 роки.

Порушник не погодився із таким рішенням і подав апеляційну скаргу на постанову суду першої інстанції. Також не погодився із рішенням поліцейських і намагався оскаржити постанову за ч. 4 ст. 126 КУпАП.

Однак в обох випадках програв апеляційні оскарження і таким чином йому доведеться платити два штрафи на загальну суму 54400 гривень. Постанови 18 лютого набрали законної сили.

Слід зауважити, що за керування автомобілем без водійського посвідчення відповідної категорії (ч. 1 ст. 126 КУпАП) зараз передбачений штраф у розмірі 3400 гривень.

За керування транспортним засобом особою, позбавленою такого права (ч. 4 ст. 126 КУпАП), передбачений штраф у розмірі 20400 гривень.

За повторне впродовж року керування транспортним засобом особою, позбавленою такого права (ч. 5 ст. 126 КУпАП), передбачений штраф у розмірі 40800 гривень.

Причому постанови про накладання цих штрафів виносяться поліцейськими відразу ж на місці зупинки. Якщо ж водій не згоден з таким рішенням, то може оскаржувати його у суді.

Тобто, якщо водій на основі рішення суду отримав 34000 грн штрафу за повторну впродовж року п’яну їзду, то це фактично означає, що він ще і на місці зупинки отримав 20400 грн штрафу за керування автомобілем, будучи позбавленим водійського посвідчення.

Читайте також:
2,18 проміле: у Калуському районі нетверезий водій заробив 17000 грн. штрафу