п’ятниця , 29.03.2024

Лікар Галицької райлікарні, який попався на хабарі, отримав 25500 гривень штрафу

25500 гривень штрафу присудили на Івано-Франківщині лікарю, спійманому на хабарі у 500 доларів США.  Гроші медик взяв за допомогу в отриманні пацієнтом групи інвалідності.   

лікар хабар

Про це йдеться у вироку Івано-Франківського міського суду від 29 листопада 2021 року. Фігурант справи – уродженець смт Делятин Надвірнянського району, лікар травматолог-ортопед Галицької ЦРЛ.

Як випливає із обвинувального акту, у квітні 2017 пацієнт, який працював складачем поїздів залізничного цеху ПрАТ «Івано-Франківськцемент», отримав травму на виробництві у вигляді переломів таза, стегнової та гомілкової кісток. Після лікування, у грудні 2017 року висновком Івано-Франківської обласної медико-соціальної експертної комісії йому встановили інвалідність 3-ї групи, терміном на один рік.

На початку грудня 2018 він звернувся в лікарню для обстеження, до травматолога-ортопеда хірургічного відділення – фігуранта справи. Той розповів про потребу проходження відповідних діагностичних обстежень і збір необхідних медичних та інших документів для позитивного висновку комісії МСЕК щодо встановлення інвалідності. Також лікар повідомив, що він може посприяти у вирішення питання щодо позитивного висновку комісії МСЕК. Мовляв, має там знайомих, бо багато років працює у медичній сфері.

Далі згадуваний пацієнт таки звернувся до медика за допомогою. Вони зустрілись і лікар повідомив про необхідність передачі йому 500 доларів США. 24 січня 2019 біля входу до приватної поліклініки «Медекс Плюс», де він працює за сумісництвом, обвинувачений  ці гроші отримав.

Його дії були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.2 ст. 369-2 КК, тобто отримання неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави.

Однак у суді обвинувачений вину не визнав. Розповів, що згадуваний пацієнт

звернувся до нього наприкінці листопада – початку грудня 2018 для оформлення документів на продовження групи інвалідності. Всі документи були у нього, бо як лікар мав заповнити відповідну форму документації. Потім чоловік неодноразово приходив до нього і пропонував гроші за допомогу в продовженні групи інвалідності – спершу 200 доларів США, потім – 300, зрештою – 500.

Погодився на суму в 500 доларів США, які мав отримати для себе, діяв з власних корисливих мотивів, нікому кошти передавати не мав.Сказав, що всі документи у пацієнта були і жодних підстав для відмови у продовженні групи інвалідності не було. Обіцяв посприяти в продовженні групи інвалідності, однак суми не озвучував. Також сказав, що знайомий з членами МСЕК по роботі, вплив на них не здійснював, не зустрічався, не контактував, не вів переговорів щодо згадуваного чоловіка.

Не зважаючи на невизнання вини, суд прийшов до переконання про доведеність вини обвинуваченого, дослідивши матеріали справи. Тож визнав його винним у вчиненні вищезгаданого злочину та присудив покарання у вигляді штрафу – 25 тис. 500 грн.

Вирок поки що законної сили не набрав.

Діана БОЙКО

Читайте також:
У Франківську судили чоловіка, який видурював гроші у бажаючих працювати за кордоном

Один коментар

  1. Спасибочки большое за информацию.