п’ятниця , 29.03.2024

Водоспади Прикарпаття: від потічків до каскадів. Частина 2 (ФОТО, ВІДЕО)

Як уже згадувалося раніше, на Івано-Франківщині є аж 64 водоспади. Деякі з них – справжнісінькі витвори мистецтва.

Тому сьогодні ми продовжуємо мандрувати природними окрасами Прикарпаття.

Бухтівецько-Бистрицький

Майже в самісінькому центрі села Пасічна, що у Надвірнянському районі, знаходиться чи не найстрімкіший водоспад всієї України. Попри те, що загальна висота каскадів лише півтора метра, водограй вважається небезпечним. В радіусі кількох кілометрів тут діє заборона купатися!

Це цікаво: водоспад є місцем зустрічі двох річок – Бухтівця та Бистриці Надвірнянської.

З Івано-Франківська до водограю можна добратися прямим рейсовим автобусом трохи більше, ніж за годину.

Волійці та Волійці нижній

Два надзвичайно красиві водограї розкинулися у Косівському районі поблизу села Черганівка. Попри те, що водоспади розташовані в межах сотень метрів один від одного, їх виділяють як дві окремі системи.

Найбільшими є Волійці. Тут два каскади мають перепад висоти у п’ять метрів. Вже за 600 метрів відсіль можна побачити Волійці нижній – триметровий спуск.

До слова, обидва водограї вважаються важкодоступними та маловідомими поміж туристів.

Добратися з обласного центру до села можна рейсовим автобусом за півтори години. З Черганівки до водограю доведеться йти власними двома.

Великий Гук та Малий Гук

У селі Шешори в Косівському районі знаходиться чи не найвідоміший водограй України. Забігаючи наперед скажу: не плутайте його з Великим Гуком, що у селі Шепіт.

Великий та Малий Гук разом утворюють комплекс водоспадів, відомих серед туристів як Сріблясті (або Шешорські). Висота Великого каскаду становить 4-5 метрів, тоді як Малого – близько двох.

Це цікаво: свою назву водограї отримали через неймовірний гуркіт води. Подекуди його чути аж за пару кілометрів від каскадів.

До Шешорів з обласного центру можна добратися автобусом за дві години. До самих водограїв доведеться йти пішки.

Гаджинські водоспади

Важкодоступний, проте чи не найкрасивіший водограй України розкинувся у Верховинському районі поблизу села Бистрець. Тут на струмку Мреє можна побачити справжнісіньке чудо природи, а саме – гірський водоспад.

Загалом водограй містить декілька каскадів. Висота найвищого – понад шість метрів. Й усе це – під великим нахилом.

Аби побачити всю красу, слід автобусом з обласного центру три години їхати в село Бистрець, а звідти власними двома мандрувати до самого водоспаду.

Гуркало Ілемське

Як вже знаємо, на Івано-Франківщині є декілька водограїв з назвою Гуркало. Проте сьогодні нас цікавить лише те, що недалеко від села Ілемня Рожнятівського району.

Водоспад відносно невеличкий – лише півтора метра переду води, проте надзвичайно гучний. Чути його аж на околиці села, а це – за сім кілометрів.

Найшвидше до водограю з Івано-Франківська можна добратися автобусом з пересадкою в Долині. Поїздка триватиме більш ніж дві години.

Про інші водні цікавинки природи читайте у Панорамі Прикарпаття згодом.

Христина СЛОТА, фото, відео з відкритих джерел

Читайте також:
7 неймовірних водоспадів Прикарпаття: від потічків до каскадів (ФОТО, ВІДЕО)