п’ятниця , 29.03.2024

15 цікавих фактів про Коломию

Коломия – одна з туристичних родзинок Прикарпаття. Тут є і «дорога смаку», і музей писанки, і кілька водограїв тощо. Проте сьогодні ми поговоримо про місто в цілому.

Коломия, цікаві факти

А саме – про найцікавіші факти, більшість з яких відомі далеко не кожному!

Що ж, розпочнімо:

1. Батьківщина співу й танців. Саме тут винили вид танцю та жанр української народної пісні. Йдеться про відомі всім «коломийки».

2. Найбільше зібрання експонатів в одному місці. А саме – кілька тисяч писанок, розташованих в однойменному музеї.

3. Неформальна столиця Гуцульщини. Такий титул Коломия заслужила не лише завдяки чисельності мешканців – понад 70 тисяч – але й через зібрання всіх традицій та культурних спадщин.

4. Дисидентський край. Саме в Коломиї та на прилеглих територіях повстанці найдовше чинили опір окупантам. І йдеться не лише про часи СРСР. Варто згадати, що звідсіля був родом славнозвісний Олекса Довбуш. Тому Коломию і справді можна вважати батьківщиною бунтарів.

5. Чи не єдине місто в Україні, де повністю відсутня радянська топоніміка. Тобто, тут ви зовсім не зустрінете географічних назв на честь «героїв» СРСР. Єдине, що впадає в око, – меморіал воїнам-афганцям. Проте на це є пояснення: «Афганістан став жертвою СРСР, людей змусили воювати, за що ми їм співчуваємо».

6. До слова, музей писанки – єдиний у світі! На нашій планеті більше ніде немає офіційного зібрання овальних експонатів (приватні колекції не розглядаються).

7. Український осередок килимарства. Ще за радянщини в Коломиї виготовляли близько 70% усіх видів декоративного ткацтва України. Після проголошення Незалежності ремесло дещо занепало. Сьогодні виготовлення килимів скоротилося до кількох сотень на місяць.

8. Гуцульський «Колумб». У Коломиї довгий час жив та працював відомий письменник Леопольд фон Захер-Мазох, якого в Європі називали «Колумбом Сходу». У своїх роботах митець неодноразово оспівував наш край.

9. Саме в Коломиї 29 квітня 1919 році відбулося перше святкування Дня Українського державного флоту. Усе через те, що тут було сформовано «Перший гуцульський полк морської піхоти» Української Народної Республіки.

10. В Коломиї за часів ЗУНР були власні поштові марки. Щоправда, їх використовували лише один день – 12 грудня 1918 року.

11. Попри те, що офіційною датою заснування міста є 1240 рік, деякі науковці вважають інакше. А саме, що місто в далекому IV-V ст. н.е. створили анти на місці злиття рр. Пруту і Пістиньки. Про це нібито свідчить язичницька статуя Мия (стояла раніше в селі Лючі), яка й дала назву цілому населеному пункту.

12. Місто музеїв. У Коломиї їх аж п’ять: писанкарства, книги, історії міста, народного мистецтва та покуття.

13. «Соляні королі». Майже п’ять століть тому поблизу Коломиї розробили чи не найбільші шахти солі в Україні. Завдяки цьому місто стало одним з найбільших та найбагатших осередків торгівлі.

14. «Перший мавзолей». Ідею створення «живого» постаменту ворожі сусіди вкрали у галичан. Адже, якщо вірити джерелам, саме тут 24 серпня 1745 року у ратуші на показ поставили тіло вбитого Олекси Довбуша. Як довго тривала така «виставка» не відомо.

15. Століття тому в Коломиї були власні піхотні полки. А саме: гетьмана Петра Дорошенка та гетьмана Івана Мазепи. Обидва формування входили до складу Галицької Армії.

Ці та інші цікавинки читайте на Панорамі Прикарпаття згодом!

Підготувала Христина СЛОТА