субота , 20.04.2024

Дорога смаку: на Прикарпатті створили перше в Україні об’єднання гастровиробників

Відтепер Прикарпаття офіційно претендує на гастрономічну столицю України. Усе завдяки об’єднанню кількох десятків виробників автентичної їстівної продукції.

Ідея поєднати виробників унікальних продуктів з’явилася у представників Громадської спілки «Дорога смаку Прикарпаття».

«Сьогодні наша невеличка громада нараховує понад 30 виробників автентичної сільськогосподарської продукції, – розповідає голова спілки Ірина Фіщук. – Проте це – далеко не межа. Щодня ми отримуємо кілька запитів на приєднання… Головна мета спілки та проєкту – розвинути гастрономічний туризм на Івано-Франківщині, а також допомогти виробникам оригінальної продукції».

Проте, як виявляється, є в гастровиробників одна суттєва проблема – відсутність ринку збуту.

«Чи то недовіра до української продукції, чи справді фінансові проблеми через пандемію – сільським господарям нікому збувати товар. Тому левову частку сил ми направили та популяризацію нашого, рідного, та вирівнювання співвідношення попиту й пропозиції. У нас вже є напрацьована методологія. Перші позитивні результати очікуємо за тиждень-півтора».

До слова, об’єднання виробників умовно розділили на кілька напрямків. Серед них:

  1. Коломийський. Представлений сім’єю Стовпюків зі села Спас. Фермери займаються виготовленням понад 50 видів фіточаїв, розливом води та створенням медових драже.
  2. «Бойківський колорит». Оксана Лучків займається овечою фермою. Тут створюють не лише кілька видів молочної продукції, але й речі зі шерсті.
  3. Верховинський. Господарство «Згарда» направлене на виготовлення молочних продуктів за унікальними гуцульськими рецептами.
  4. «Ресторація Мулярових». Осередок гастрономічно-туристичного маршруту.

Наразі в планах створення ще кількох напрямків. Вже з наявними туристи можуть ознайомитися на місцях.

Христина СЛОТА, фото, відео «Вісті»