субота , 27.04.2024

1048 гривень: у МОЗ назвали попередню ціну вакцин від коронавірусу

Коли вакцина від коронавірусу з’явиться в Україні, вона може коштувати орієнтовно 37 доларів (приблизно 1048 гривень).

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов в ефірі «Україна 24».

Водночас, за його словами, станом на сьогодні кінцева ціна ще не сформована, інформує Громадське.

«Є ціни, принаймні та інформація, яку нам надавали компанії виробників вакцин, які проводять третю фазу (клінічних випробувань — ред.). попередня ціна, яку вони давали, це 37 доларів», — заявив Степанов.

Він уточнив, що таку ціну назвали дві компанії з Китаю і США. Це приблизна ціна, яку визначають, виходячи зі витрат на її виготовлення. Водночас компанії не виключають, що згодом зможуть суттєво знизити ціну.

Окрім того, міністр охорони здоров’я заявив, що Україна не буде купувати російську вакцину, оскільки та не пройшла третю стадію клінічних випробувань. Натомість висловив сподівання, що в Україні з’явиться своя вакцина.

А що це за російська вакцина?

Єдиною наразі зареєстрованою у світі вакциною є російський «Спутник V» або «Гам-Ковід-Вак». Це препарат, розроблений Національним дослідницьким центром епідеміології та мікробіології ім. Н.Ф. Гамалії. Першу партію вакцини вже встигли випустити, а російська влада планує налагодити масове виробництво та імунізацію населення.

Росіяни оприлюднили результати двох етапів клінічних випробувань своєї вакцини. Втім, до неї вже виникли питання.

Недовіру до російської коронавірусної вакцини висловлюють ВООЗ, Німеччина і навіть самі росіяни: про готовність зробити щеплення «Спутник V» заявили 40% опитаних росіян, тобто менше половини.

А що взагалі з вакцинами від COVID-19?

Власні тестування вакцини від COVID-19 запустили науковці з Великої Британії, США, Німеччині, Китаї та багатьох інших. Про успіхи клінічних випробувань повідомляли спеціалісти Оксфордського університету та Європейське агентство з лікарських засобів.

За словами науковиці Всесвітньої організації охорони здоров’я Сумії Свамінатан, наразі всього 10 вакцин перебувають на третьому етапі тестування ㅡ рандомізованих, подвійно-сліпих випробувань серед великої кількості добровольців. На цьому етапі учасникам тестування дають не лише вакцину, а й плацебо, і ані вони, ані лікарі не знають, кому саме що дістається. Всього ж на різних етапах розробки перебувають близько 40 вакцин-кандидатів ВООЗ.

У перегонах за першу сертифіковану вакцину багато вчених сподіваються мати готовий до поширення медичний препарат вже у 2021 році. ВООЗ очікує, що до цього часу науковці підготують достатню кількість інформації про вакцини, щоб передати її органам охорони здоров’я країн-членів.