вівторок , 30.04.2024

Княжа криниця: джерело сили та здоров’я князів (ФОТО, ВІДЕО)

На Івано-Франківщині можна не лише вивчати історію та милуватися краєвидами, але й оздоровлюватися, набиратися сил, як це колись робили справжні князі.

Усе це – у селі Крилос Галицького району. Саме там знаходиться унікальна Княжа криниця, яка входить до переліку об’єктів національного заповідника «Давній Галич».

На жаль, історія створення унікальної для всього Галицького князівства криниці не відома. Однак згадки про неї датуються ще ХІІ століттям.

Сам колодязь оповитий десятками легенд. Найперша – власне про створення.

Як розповідають і працівники заповідника і місцеві мешканці, у древні часи, ще за могутності Галича, на фортецю напало вороже військо. Жителі завчасно запаслися їжею, однак про воду – забули. Облава тривала кілька тижнів, живильного трунку катастрофічно не вистачало. Люди ледь не гинули від спраги. Тоді князь разом зі свитою вийшов на найвищу точку гори і вдарив викуваним мечем у землю. Через кілька секунд з місця розколу полився стрімкий покіт, який і врятував містян.

Вже після закінчення облави правитель наказав прочистити колодязь та обкласти його камінням. Власне так і з’явилася назва – Княжа криниця.

Є дещо інша версія легенда. Згідно із нею, теж відбулася облава. Фортецю майже здобули силою. Побачивши небезпеку, волхв порадив князю викопати яму на горі у тому місці, де останні промені Сонця торкаються землі. Не встиг правитель зробити й двох ударів, як з розколу полилися бурхливі потоки, змиваючи із собою ворогів.

Відтоді Княжа криниця стала своєрідним символом сили – духовної та фізичної. Жителі Давнього Галича вірили, що вода з джерела навіть може зцілювати. Тому перед походом кожен дружинник випивав келих трунку й набирав його із собою.

В останнє люди вірять і сьогодні. Тому нерідко біля джерела – черги. На це вплинули і численні освячення священнослужителями. Тепер вода у ній священна.

До приурочення 1100 річниці Галича, у 1998-му, криницю відреставрували. Поблизу облаштували оглядовий майданчик, з якого відкривається неймовірний панорамний вид на Галич та Підгородь. Звідси навіть можна побачити історичний Храм Пантелеймона в селі Шевченкове, бурштинські труби, місцеві поля та ліси, Старостинський замок.

На жаль, за всі роки криниця втратила свою могутність. Тому тепер замість стрімкого джерела є лише невеликий потічок.

З Івано-Франківська до Крилося можна добратися за пів години завдяки прямому автобусному сполученню. Криниця доступна для відвідувачів у будь-яку пору.

Христина СЛОТА,
фото, відео з відкритих джерел