субота , 20.04.2024

Хобітхілс. На Франківщині є унікальне поселення із фільму «Володар перснів» (ФОТО, ВІДЕО)

Івано-Франківщина унікальна природніми об’єктами.

Саме наш край оспівується піснею: «Там де гори, полонини, де стрімкі потоки-ріки, де смерічок ген розмай».

І підтверджень мальовничій красі багато: найвище село України Дземброня, єдиний у світі активний грязьовий вулкан, унікальний острів Інь-Янь тощо.

Однак сьогодні йтиметься про дещо казкове – гуцульський Хобітхілс, розташований поблизу Верховини Верховинського району. Попри незавершений стан, туристична родзинка уже популярна не лише в Україні, але й далеко за її межами.

До слова, саме у Верховині знаходиться музей унікального музиканта-віртуоза.

Автором проєкту незвичного містечка став Андрій Боєчко. Чоловік вирішив не просто продублювати архітектуру відомо усім поселення з саги «Володар перснів», а створити дещо автентичне.

«Це не бутафорське кіношне поселення, а справжнє. Головне – повністю екологічне, енергозберігаюче – розповідає Боєчко. – Станом на сьогодні уже зведені дерев’яні будиночки. Декотрі навіть вмонтовані в земляні насипи. Залишилося добудувати інші приміщення, засіяти травою, облаштувати інфраструктуру. Насправді, роботи ще дуже багато».

Загалом містечко разом з кількома десятками будиночків розташовується на пагорбі на окраїні Верховини. Окрім житлових приміщень на території туристичного комплексу облаштують: тарзанку, санну та лижну траси, колибу, трасу для зорба, майстерні (килимарів, гончарів, різьбярів, ковалів), пасіку. Головною окрасою Хобітхілсу стане невелике струмкове озеро із осетрами та фореллю.

Як повідомляють організатори, перші 10 криївок готові приймати туристів вже 15 червня. Інші будиночки планують облаштувати до 15 липня 2020 року.

«Зараз на території містечка зведено 20 криївок, прокладено 400 метрів дороги, змонтовано три сучасні очисні септики, споруджено колибу, медпункт, викопано ставок, який з часом буде зариблено струмковою фореллю та дунайським лососем, завезено вулики. Карантин дещо обмежив нас, однак облаштування триває на повну».

Попри пандемію коронавірусу, Хобітхілс планує прийняти перших туристів у раніше зазначений час. Вже навіть триває бронювання місць, однак ціна поки не відома. Таке бажання керівники проєкту обґрунтовують відсутністю скупчення людей.

«Містечко знаходиться за межами Верховини. Навіть за наявності всього обслуговуючого персоналу та туристів, тут буде до 50 людей».

Водночас Боєчко наголошує, що Хобітхілс – не готель. Тому очікувати звичних «все включено» не варто. Акцент – на гуцульську автентичність, місцеві звичаї, традиції.

«Так, це дещо дивне поєднання: місто-казка та реальні будні наших предків. Проте саме так ми можемо зацікавити молодь до історії рідного народу та показати її особливості туристам з інших держав».

Добратися до Верховини з Івано-Франківська можна прямим рейсовим автобусом. Поїздка займе майже три години.

Христина СЛОТА,
фото, відео з соцмереж та відкритих джерел