п’ятниця , 26.04.2024

Автобус для ромів: 19 мешканців Хмельниччини просять владу Франківська відправити їх додому

Звернулися, бо транспорту нема і грошей тепер немає, щоб взяти машину

19 ромів просять владу Івано-Франківська дати автобус, аби вони змогли поїхати з міста.

6 травня вони написали заяви на ім’я міського голови Руслана Марцінківа.

“Ми звернулися, щоб допомогли якось доїхати додому, бо транспорту нема і грошей тепер немає, щоб взяти машину. Нема що робити. Краще вже вдома сидіти. Там у нас у селі Глушківці є власна хата (ред. – Хмельницька обл.)”, – розповів один із заявників Віктор Рошташ.

Частина ромів, що звернулася по допомогу, займалася жебракуванням у Привокзальному сквері, але через карантин їхні заробітки припинилися. Тому вони захотіли повернутися додому, пише Суспільне.

“Вони писали звернення на ім’я міського голови з проханням надати їм транспорт і допомогти з виїздом. Відповідно, нехай міська рада вирішує це питання. Думаю, якщо вирішить, то вони всі готові хоч сьогодні вже їхати”, – розповідає начальник відділу громадського порядку комунального підприємства “Муніципальна інспекція “Добродій” Андрій Кабанов.

За його словами, в Івано-Франківську ще проживає приблизно 40 ромів: одні – в таборі на вулиці Пасічна, інші знімають житло. Ці люди поки що не зверталися з проханням виїхати.

Чи не було тиску на них з боку міської влади, через скайп-зв’язок Суспільне запитало у голови об’єднання ромів на Закарпатті Мирослава Горвата.

“Не було жодного тиску. Я вам більше хочу сказати, що я залишив свої візитівки людям. Вони періодично мені телефонують. Ми з ними періодично на контакті. Вони проживають в Івано-Франківську по сьогоднішній день біля вокзалу, близько 20 людей. Це разом з дітьми. Родина вирішила виїхати до міста Хмельницький. Там у них є будинок, в якому можна проживати поки що без квартплати”, – розповідає Мирослав Горват.

Про те, що особи ромської національності просили транспорт, аби дістатися в іншу область, на оперативній нараді 5 травня повідомив начальник комунального підприємства “Муніципальна інспекція “Добродій” Михайло Шутак.

Читайте також: Франківські ветерани війни на Донбасі висловили підтримку меру Марцінківу щодо ситуації з ромами