субота , 27.04.2024

Це катастрофа: більшість українців не читає книг

51% українців за рік не дiзнались змiсту жодної книги. Це здебiльшого сільські жителі та люди без вищої освіти.

А 43% опитаних протягом 12 місяців прочитали щонайменше одну книгу. Такі дані опитування компанії Research & Branding Group, пише газета “Експрес”.

“У Центральній та Східній Україні співвідношення тих, хто читає і тих, хто не читає, – майже 50% на 50%. А ось на Заході та Півдні України 55% людей торік не читали книг і лише 41% та 34%, відповідно, подужали мінімум по одній”, – каже Олексій Ляшенко, аналітик компанії R&B Group.

Цікаво, що в Україні більш схильні до читання жінки – 48% знайшли час на бодай одну книгу. Серед чоловіків цей показник – лише 38%.

“56% чоловіків узагалі не прочитали протягом 2017-го жодного твору, – зазначає Олексій Ляшенко. – На захоплення літературою впливає й рівень освіти. 57% людей із дипломами внз прочитали щонайменше одну книгу протягом року”.

Зазначимо, що під час опитування дехто називав і значно більшу кількість прочитаних книг, аніж одну чи дві. Приміром, деякі українці “проковтнули” понад 70 книжок за рік!

До речі, чимало шанувальників якісних книг зауважують – читати в Україні доволі дорого, новинки у книгарнях коштують у середньому 100 – 300 гривень.

Якщо йдеться про колекційні видання, то ціни можуть сягати і понад тисячу. Окрім того, якість української перекладної літератури аж нiяк не на найвищому рівні – у соцмережах створюють цілі групи для обговорення ляпів у книжкових новинках, де читачі пишуть про свої найбільші літературні розчарування.