неділя , 29.09.2024

Які події відбувалися в Києві 24 серпня 1991 року

24 серпня 1991 року – день, коли було ухвалено Акт проголошення незалежності України, і який став початком нової історії для держави.

Ця дата ознаменувала відхід від радянського минулого і початок епохи незалежності, яку підтримали десятки мільйонів українців. Про те, як це відбувалося, написало видання KyivTime у своїй новій статті.

Акт проголошення незалежності отримав підтримку у Верховній Раді. Документ набрав 392 голоси “за”, і вже надвечір 24 серпня 1991 року було офіційно проголошено створення самостійної української держави.

Акт, який складався лише з 93 слів, проголосив Україну незалежною і неподільною державою, на території якої чинними є лише її Конституція і закони. Цей документ став основою для подальших рішень Верховної Ради, а щороку 24 серпня ми відзначаємо День Незалежності України, святкуючи цю історичну подію.

Біля стін Верховної Ради УРСР того дня зібрався масовий мітинг на підтримку незалежності. Близько 30-50 тисяч людей прийшли, щоб стати свідками історичних подій. Засідання транслювалося на вулицю, і натовп міг безпосередньо спостерігати за подіями. Коли Акт незалежності був проголошений, серед присутніх вибухнули невгамовні емоції радості. Деякі депутати вийшли до мітингувальників і були зустрінуті як герої, піднесені на руках.

Цей день став символом єдності українського народу і рішучості будувати нову, незалежну державу. Незабаром після проголошення незалежності, київська влада почала демонтаж символів радянського минулого, зокрема гранітного монумента на честь Жовтневої революції.

Проголошення незалежності України потребувало підтримки народу, і 1 грудня 1991 року відбувся Всеукраїнський референдум. На референдумі громадянам було поставлено одне питання: “Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?” 90,32% українців, які взяли участь у голосуванні, відповіли “так”. У Києві цей показник склав 92%, що свідчить про масову підтримку незалежності.

33 роки потому, Україна продовжує святкувати свою незалежність, хоч і в умовах війни.

24 серпня 1991 року назавжди залишиться в історії України як день народження нової, незалежної держави, день, коли стали реальністю мрії багатьох поколінь українців, які жили під російським режимом.