вівторок , 30.04.2024

У Франківську водій, який важко травмував велосипедистку, отримав умовний термін

Умовний термін та позбавлення права керування на півтора року присудили водію «Ореl Vektra», який збив торік на вул. Хмельницького у Івано-Франківську велосипедистку. Дівчина отримала інвалідність.

Як випливає із вироку Івано-франківського міського суду від 24 листопада 2021 року, аварія трапилась 14 серпня 2020 року близько 18.00. Тоді обвинувачений, який від 25 червня 2020 року був позбавлений права керування на рік,  керував Opel Vectra. На зустрічній смузі їхав «Mersedes-Benz», а попереду нього – велосипедистка.

При наближенні вказаних водіїв до заїзду до ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго», водій «Mersedes-Benz» почав повертати наліво, до Opel Vectra, із такою відстані, яка була безпечною для роз’їзду автівок. А водій Opel Vectra застосував невиправданий маневр об`їзду ліворуч, внаслідок чого виїхав на смугу зустрічного руху та збив велосипедистку. Дівчина отримала тяжкі травми.

У суді обвинувачений вину визнав,  розкаявся. Розповів, що  після аварії він залишився на місці події, допомагав потерпілій та чекав приїзду поліції і швидкої медичної допомоги. Частково визнав заявлений цивільний позов про відшкодування моральної шкоди та просив врахувати, що відшкодував потерпілій 30 тис. гривень і має намір продовжити відшкодування заподіяної шкоди, яку визнавав на суму 50 000 гривень. Просив суворо не карати.

Потерпіла у суді натомість заявила, що після аварії вона стала інвалідом ІІ групи та що  на час перебування її у лікарні він нічим не допомагав, а тільки після перенесеної операції та її телефонного дзвінка він відшкодував їй 4 тис. грн. Ще 30 тис. грн відшкодування вона отримала грошовим переказом.

Також сказала, що уже перенесла 4 операції, пересувається за допомогою інвалідного візка, а в межах квартири – за допомогою милиць. Попросила задовольнити її цивільний позов та стягнути з водія моральну шкоду на заявлену смугу.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до висновку про доведеність вини обвинуваченого. Тож визнав винним у вчиненні злочину за ч. 2 ст. 286 КК, присудив три роки тюрми з позбавленням права керування на три роки, звільнив від відбування основного покарання, призначив 1,5 року іспитового строку.

Також суд частково задовольнив цивільний позов потерпілої – сказав стягнути з обвинуваченого 70 тис. моральної шкоди.

Наразі вирок законної сили не набрав. Оскаржити його можуть протягом 30 днів з дня проголошення.

Діана БОЙКО

Читайте також:
Аварія поблизу Чукалівки: автомобіль “Мітсубісі” перекинувся кілька разів