вівторок , 30.04.2024

10 цікавих фактів про Надвірну

На півдні за 37 км від Івано-Франківська розкинулося мальовниче містечко Надвірна.

Край славиться гарною природою, багатою історією та смачними наїдками. Завдяки цьому населений пункт щороку відвідують тисячі туристів.

Аби привернути до Надвірної вашу увагу, пропоную ознайомитися з рядом цікавих фактів. Отже, поїхали:

  1. Древнє місто. Перша писемна згадка про поселення датується 1578-м роком. Проте офіційною датою заснування вважають 1589-й. Чому такі розбіжності наразі не відомо.
  2. Кілька версій походження. Йдеться про саму назву. Так, деякі науковці вважають, що слово «Надвірна» пішло від поєднання «над двором», тобто поселенням, яке було недалеко (проте, що важливо, це не Пнівський замок). Ймовірно, це форпост, руїни якого знайшли в місцевому парку. За іншою версією, назва пішла від річки Ворона, що протікає повз. Поселення спочатку охрестили «над Вороною». А от за версією поляків, містечко отримало назву завдяки челяді, яка жила за межами замку.
  3. Чисельні розбіжності. Суперечки довкола виникнення міста тривають досі. Так, історик зі Львова Петро Сірежук вважає датою заснування 1554-й рік, коли Делятину дали статус міста. Тоді магнат за межами населеного пункту побудував митницю, довкола якої почали селитися люди.
  4. Значно старше. Про що достеменно відомо, так це про древні, а точніше – чи не найперші поселення. Вони з’явилися на прилеглих територіях ще в ІІ ст. до нашої ери. Також тут знайдено залишки городища Х-ХІІІ ст.
  5. Торговельний осередок. Від самого заснування Надвірна відігравала роль митниці. Усе через кілька торгових шляхів, які проходили через місто.
  6. Місто-привид. В період 1589-96-х років Надвірна зовсім не згадується у документах (і це при тому, що раніше поселення вказувалося в десятках протоколів). Передував цьому у серпні 1589-го напад татарської орди. Ймовірно, Надвірну вщент зруйнували. Власне після цього (як вважають історики) місцеві магнати збудували Пнівський замок, що став надійним укріпленням.
  7. Осередок руху опору. Надвірна разом з іншими селянами повстала проти панського гніту. Так, свого часу тут бунтували опришки Гриня Кайдаша, а згодом – Семена Височана.
  8. Найстаріша ратуша. Зведення головної споруди міста відбулося у 1601 році. На диво, ратуша не лише не зазнала руйнацій впродовж століть, але й непогано збереглася. Сьогодні, після реставрації, у споруді розташовані деякі держустанови.
  9. Найбільша фабрика. Через вдале розташування Надвірна стрімко розвивалася. Так, у 1843-му тут збудували найбільшу в Галичині фабрику хліборобських машин. Вже наступного року перші машини дебютували на міжнародній виставці у Відні. До слова, тут також діяли чи не найбільші броварня та лісопильний завод.
  10. Батьківщина героїв. Надвірна дала життя багатьом постатям, відомим як в Україні, так і за її межами. Серед них: Сакель Манфред Іошуа, Євген Вахняк, Ядвіга Волошинська, Любомир Гальчук, Роман Гонтюк, Олекса Гринішак тощо.

Підготувала Христина СЛОТА

Читайте також:
Цікаві факти про Тисменицю: батьківщина скандального Фрейда