п’ятниця , 26.04.2024

Цікаві факти про Тисменицю: батьківщина скандального Фрейда

Кожен куточок Прикарпаття приваблює туристів мальовничими краєвидами, автентичною культурою, моторошними легендами, соковитими наїдками тощо.

Проте сьогодні ми поговоримо про конкретне містечко за кілька кілометрів від обласного центру.

А саме – про Тисменицю. Край доволі цікавий. Аби це підтвердити, пропоную вам ознайомитися з рядом фактів.

Отже, поїхали:

  1. Одне з найстарших міст Івано-Франківської області. Перша писемна згадка про Тисменицю датується 1143-м роком. Місто фігурує в Іпатіївському літописі. Проте деякі науковці вважають, що поселення – як мінімум на два століття старше.
  2. Стародавні культури. Як показали розкопки, ще до нашої ери на території сучасної Тисмениці жили представники трипільської культури. Також тут знайдено багато римських монет, викарбованих у І-ІІІ століттях. Проте «рекордсменами» стали пізньопалеолітичні предмети – 40-11 тис. років до н.е.
  3. Ледь не головне місто області. Ще минулого століття Івано-Франківськ називали «Станіслав коло Тисьмениці». Власне, так вказувалося на поштових марках, адресованих до обласного центру. Усе, ймовірно, через поважний вік міста. Проте досі конкретної відповіді на це запитання немає.
  4. Часті руйнації. На місто ледь не кожні кілька десятиліть нападали турки й татари. Мало того, що вони грабували й вбивали людей, так ще й вщент спалювали будівлі. Загалом, після таких набігів поселення декілька раз відбудовували буквально з нуля.
  5. Масове переселення. У ХІХ столітті Станіславів (сьогодні Івано-Франківськ) став головним конкурентом Тисмениці. Хоч місто не було велике й густонаселене, воно почало стрімко розвиватися, урбанізуватися. Це призвело до того, що жителі районного центру переїхали в більш перспективний осередок.
  6. Перші в Україні. У 1891-му році Тисмениця стала відомою не лише на всю державу, але й у Європі. Усе через першу в Україні та одну з найбільших в Європі хутрових фабрик. Згодом остання стала однією з чотирьох головних підприємств всією профільної промисловості УРСР.
  7. Сучасні знатні роди. Впродовж багатьох століть Тисмениця була містом міщан та знаті. Навіть сьогодні тут проживають нащадки кількох знатних родів. Деякі з них – у фамільних маєтках. Якщо попросити, власники історичних будівель можуть організувати персональну екскурсію.
  8. Найкращі у світі. Мало хто знає, але місцевий бренд «Тисмениця» визнаний у світі. Сталося це в листопаді 1994-го. Тоді фабрика отримала подарунок Мадридського клубу лідерів торгівлі «За найкраще торговельне ім’я» і нагороду Асоціації підприємців та професійних маркетологів Америки та Європи (Мексика) «За комерційний престиж і найкращу торговельну марку».
  9. Сакральна історія. У місті можна побачити декілька церков та монастир. Найстарішою є будівля дерев’яного храму Різдва Пресвятої Богородиці, зведена в 1732-му році.
  10. Батьківщина митців та Фрейда. Тисмениця подарувала Україні та світу ряд письменників, художників, журналістів тощо. Зокрема: Андрія Абрамчука, Костя Горбаля, Романа Гут-Кульчицького, Йова Княгиницького, Костя Левицького, Олега Лишега, Михайля Медведя, Степана Рудика, Миколу Угорчака, Якоба Фройда (батька відомого Зигмунда Фрейда). Також у місті свого часу жили й працювали: Михайло Грицак, Богдан Мохняк, Микола Василь Потоцький, Миколай «Ведмежа лаба» Потоцький, Станіслав Потоцький.

Підготувала Христина СЛОТА

Читайте також:
10 цікавих фактів про місто Тлумач