понеділок , 29.04.2024

На Прикарпатті судитимуть “бігуна”, який втік з України, воював на боці окупантів, а потім здався у полон

СБУ повідомила про підозру бойовику, який утік на окуповану Донеччину від вироку за торгівлю людьми.

полонений рашист

Про це інформує прес-служба Івано-Франківського обласного управління СБУ.

Служба безпеки повідомила про підозру полоненому бойовику т.зв. «днр», який намагався сховатися від правосуддя на окупованій території Донеччини. Там його мобілізували на війну, після чого чоловік здався Збройним силам за програмою «Вєрнісь живим». 

За даними військової контррозвідки СБУ, в 2018 році уродженця Донецька помістили під варту в Івано-Франківську за підозрою в торгівлі людьми, утриманні місць розпусти і виготовленні порнографії. 

Використавши передбачену законом можливість,  фігурант вніс заставу та вийшов зі слідчого ізолятора. Після цього він порушив умови запобіжного заходу і таємно виїхав на окуповану територію Донецької області.

У Донецьку зловмисник знову потрапив за ґрати за кримінальні злочини. У вересні 2022 року він звернувся із заявою до керівництва СІЗО про бажання воювати в «армії днр». 

Зловмисника мобілізували до 11 окремого полку «народної міліції днр» на посаду гранатометника 1 взводу 8 роти, 3 мотострілкового батальйону з військовим званням «рядовий» та позивним «Дерево».

Після приєднання «армії днр» до складу збройних сил рф, це формування увійшло до т.зв. «114 окремої мотострілецької єнакієвсько-дунайської бригади»  сухопутних військ російської федерації.

Бойовик воював під Авдіївкою в районі населених пунктів Первомайське, Верхньоторецьке, Новоселівка та Красногорівка.

Для порятунку свого життя він прийняв рішення здатися в полон за програмою «Вєрнісь живим» та здався військовослужбовцям Збройних Сил України в районі Красногорівки.

Слідчі СБУ повідомили бойовику про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 111 – державна зрада;
  • ст. 111-1 – колабораційна діяльність;
  • ст. 258-3 – участь у терористичній організації;
  • ст. 260 – участь у непередбачених законом збройних формуваннях.

Замість вироку суду в 5 років тюрми за злочини, пов’язані з торгівлею людьми,  на фігуранта очікує 15 років або довічне позбавлення волі, з конфіскацією майна.

Розслідування проводить СБУ в Івано-Франківській області за процесуального керівництва Івано-Франківської обласної прокуратури.

Читайте також –
СБУ затримала депутата Калуської районної ради, який налагодив схему ухилення від мобілізації