четвер , 02.05.2024

Холодильники для приватної оселі: поради експертів щодо енергоефективності

Холодильник є одним з побутових приладів, який постійно підключений до мережі електроживлення та використовує енергію безперервно.

холодильник

В нинішніх умовах питання раціонального використання електрики виходять на перший план. Це не лише піклування про довкілля. Це також значне зниження сум у щомісячних квитанціях за спожиту електроенергію.

Якщо перевести власний будинок на рейки енергозаощадження, вигода у короткостроковій перспективі буде помітна неозброєним оком. Активне впровадження та застосування енергоефективних технологій – це від 30 до 50 відсотків економії щомісяця. Протягом року набігає доволі солідна сума. Отже, якщо бажаєте купити холодильник в Цитрус, наступні експертні поради допоможуть обрати оптимальний варіант та заощаджувати реальні кошти.

Секрети вибору енергоефективного холодильника

Перше, на що необхідно звернути увагу, коли купуєте новий холодильник, – клас енергоефективності. Він позначається англійськими літерами. На сьогоднішній момент найвищий клас енергоефективності мають холодильники позначені A++ та A+++. Також виробник обов’язково вказує в характеристиках, скільки саме електроенергії побутовий прилад споживає впродовж року.

Якщо йдеться про звичайний формфактор двокамерного холодильника з верхнім або нижнім розташуванням морозильної камери, прилади з класом ефективності A++ та A+++ споживають приблизно на 30-50 відсотків менше енергії. Наприклад, холодильник LG GW-B509PSAP з корисним обсягом 384 літри споживає на рік близько 173 кВт. Якщо ж візьмемо моделі класу А або А+ приблизно також об’єму, їхнє енергоспоживання на рік сягає 350 та вище кВт. Різниця очевидна.

Які ще фактори варто врахувати, щоб вибрати економний холодильник:

  1. Корисний обсяг. Обирайте саме такий холодильник, який відповідає потребам вашої сім’ї. Формула доволі проста – 100 плюс 60 літрів на кожного члена родини. Якщо в вашому будинку мешкає четверо людей, 250-300 літрів буде цілком достатньо;
  2. Тип компресора. Найсучасніші моделі холодильників обладнано інверторними компресорами, що самостійно підлаштовуються під ступінь завантаженості холодильника;
  3. Система No Frost. На перший погляд, холодильник постійно працює. Але на стінках не утворюється шар з інею та криги, що виконує роль теплоізоляції. Відповідно, інвертор працює максимально ефективно, а в камерах підтримується стала температура;
  4. Наявність широких можливостей для регулювання температурних режимів та зон свіжості.

Серед брендів, що випускають енергоощадливі холодильники, варто відзначити такі компанії:

  • Samsung;
  • LG;
  • Indesit;
  • Bosch;
  • BEKO та інші.

Купуючи холодильники цих брендів, отримуєте тривалу гарантію як на сам пристрій, так і на його окремі компоненти.

Як користуватися холодильником і заощаджувати гроші

Крім правильного вибору важливо також правильно експлуатувати холодильник:

  • правильно виконане встановлення за будівельним рівнем – пристрій має стояти рівно без перекосів;
  • розташуйте його далі від опалювальних приладів. Залиште також простір для вільної вентиляції задньої стінки;
  • використовуйте спеціальні пластикові контейнери для зберігання їжі;
  • не лишайте двері відкритими на довгий час;
  • оптимальний ступінь заповнення – три чверті.

Якщо у холодильнику мало продуктів, варто вмикати режим заощадження енергії. Наголошуємо також на необхідності регулярного обслуговування. Навіть холодильники з No Frost потрібно розморожувати та чистити зсередини принаймні один-два рази на рік.