неділя , 28.04.2024

У Коломиї водій вантажівки за вживання алкоголю після ДТП отримав 34000 грн штрафу

Коломийський міськрайонний суд призначив покарання для водія, який вживав алкогольні напої після скоєння дорожньо-транспортної пригоди.

алкоголь за кермом

Як зазначається у матеріалах справи, випадок трапився 25 серпня 2023 року на автодорозі Стрий – Чернівці. Вранці, близько 09:30, поблизу міста Коломия водій вантажного автомобіля “DAF FT XF 105.460” під час перелаштування зі смуги та маневру обгону не дотримався безпечного бокового інтервалу та допустив зіткнення з автомобілем “УАЗ”.

Внаслідок автопригоди транспортні засоби отримали механічні ушкодження з матеріальними збитками.

Водій вантажівки залишив місце події і, як згодом виявилося, перебував у стані алкогольного сп’яніння. Результат огляду на стан сп’яніння – 2,65 проміле, що в 13 разів вище допустимої норми.

Керманич запевнив, що за кермом був тверезий, а алкоголь вживав уже після поїздки.

На порушника склали три адміністративні протоколи: за ст. 124 КУпАП (спричинення ДТП), за ст. 122-4 КУпАП (залишенням місця ДТП) і за ч. 4 ст. 130 КУпАП (вживання алкогольних напоїв після дорожньо-транспортної пригоди або після законної вимоги поліцейського про зупинку).

У суді усі три протоколи об’єднали в одне провадження. У судове засідання водій вантажівки не з’явився, але на адресу суду надіслав письмові пояснення, у яких не визнав своєї провини у вчиненні порушень ст. 122-4 і ч. 4 ст. 130 КУпАП.

Пояснив, що справді здійснював обгін автомобіля УАЗ та продовжив рух. Прибувши у Коломию, зайшов поїсти у кафе, де й також випив приблизно 250 грамів горілки, оскільки того дня вже більше нікуди не планував їхати.

Після цього до нього зателефонував роботодавець та повідомив, що поліцейські його звинувачують у вчиненні ДТП.

Водій вантажівки розповів, що про аварію йому нічого не було відомо, оскільки він не відчув зіткнення, але припускає, що це могло трапитися, оскільки на транспортному засобі є сліди незначних пошкоджень. Водій також запевнив, що якби відчув удар, то обов’язково б зупинився і не вживав би алкоголю, а тому просив закрити провадження у справі у зв’язку з відсутністю складу порушення.

Втім, дослідивши матеріали, Коломийський міськрайонний суд постановив водія автомобіля “DAF FT XF 105.460” визнати винним у вчиненні інкримінованих адміністративних порушень і призначив йому покарання за найбільш серйозне із числа вчинених, а це за ч. 4 ст. 130 КУпАП.

Призначене покарання: штраф у розмірі 34000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 3 роки.

Читайте також –
Компенсують не все. Які зміни відбудуться в державній програмі єВідновлення?