четвер , 09.05.2024

Холодно у салоні автомобіля. Як діагностувати несправність?

Взимку правильне опалення автомобіля має важливе значення. Як можна повністю зосередитися на дорозі та передбачити можливі загрози, якщо температура в салоні автомобіля дуже низька?

обігрівач автомобіля

У такій ситуації ми включаємо опалення і чекаємо результатів. Якщо після включення опалення в салоні все ще холодно, швидше за все, автомобіль потребує ремонту. Не варто зволікати – недогрів може бути ознакою серйозних несправностей автомобіля!

Як працює опалення?

Елементом, що відповідає за обігрів салону при поїздках на автомобілі, є автомобільний обігрівач (пічка радіатора). Незважаючи на те, що він виглядає як мініатюрний кулер, його робота дуже близька до цього. Обігрівач – це елемент автомобіля, який нагріває повітря, що подається в салон. Виготовляється з ребристих труб. Всередині знаходиться рідина з системи охолодження двигуна, яка нагріває повітря, що протікає через неї.

Перша проблема – пічка радіатора

Першою проблемою може бути обігрівач. Це специфічна система невеликих труб, в яких тече рідина, яка потім нагрівається до дуже високих температур (до 90-100 градусів Цельсія). Потім нагріта рідина циркулює, що змушує її виділяти тепло в повітря, тим самим нагріваючи його та внутрішню частину салону.

На жаль, коли автомобіль старіє, можуть виникати витоки. Однак сам прилад може не нагріти рідину до заданої температури. Результатом буде лише мінімальне підвищення температури всередині транспортного засобу або лише холодне повітря, яке подається після переміщення заслінки, яка блокує потік повітря. Цікаво, що ця проблема частіше зустрічається в двигунах з турбонаддувом.

Саме тут найчастіше протікає пічка. Однак точно визначити саму проблему непросте завдання. Тоді необхідно втручання професійного механіка, який крок за кроком перевірить температуру окремих труб, що подають рідину до пристрою, і визначить місце пошкодження. Наступним кроком буде усунення витоку або заміна всього компонента. Останнє рішення, хоч і помітно дорожче, також є гарантією того, що ми зможемо насолоджуватися теплом в салоні автомобіля протягом багатьох років.

Перевірте термостат

Другим компонентом з високим рівнем відмов є термостат. Його неправильна робота означає, що нагріта рідина потім охолоджується циркуляційним радіатором, що перешкоджає не лише температурі всередині транспортного засобу, але й належному нагріванню двигуна. Ця проблема може призвести до далекосяжних наслідків, включаючи помітне збільшення витрати палива.

Останній засіб

Останнє питання, яке слід взяти до уваги, це той факт, що датчики, які контролюють роботу двох згаданих вище компонентів, можуть не працювати належним чином. Це нерідке явище, особливо в нашому кліматі, де делікатні електронні компоненти можуть стати надмірно вологими. Вони також часто відмовляються підкорятися, коли піддаються впливу температур, які опускаються значно нижче нуля. Однак у такому випадку найдешевшим рішенням є ремонт. Система керування в більшості автомобілів складається з маленьких недорогих датчиків, деякі з яких можна замінити самостійно.

Якщо не можете прогріти двигун автомобіля і підвищити температуру всередині навіть після кількох хвилин їзди, не зволікайте, проведіть ретельний аналіз стану всіх трьох компонентів автомобіля, описаних вище  – усунення виявленої несправності не тільки покращить роботу, але і  комфорт.

Читайте також –
У Яремчі поляк за їзду у стані сп’яніння отримав 17000 грн штрафу