п’ятниця , 03.05.2024

На землі і на морі: як Україна знищує російський Чорноморський флот

Україні вдалося перехопити ініціативу в Чорному морі і змусити ворога ховати військові кораблі. Про це днями заявив Володимир Зеленський.

Лише впродовж листопада Сили оборони України вразили 3 ворожі судна. Загалом же, кількість пошкоджених та потоплених військових суден Росії — перевищила 30. Щоправда, іноземні кораблі, що йдуть до українських портів, досі в небезпеці, адже їх все ще обстрілюють. Та й загроза ракетних атак по українській території із Чорного моря — зберігається. То що ж відбувається у Чорному морі та чого очікувати у майбутньому, з’ясовував Центр Громадського моніторингу та контролю. 

Удар за ударом

“Вперше у світі саме в Чорному морі почав діяти флот морських дронів — український флот. Хочу відзначити й те, що тепер — як один із головних результатів наших дій — Росія не здатна використовувати Чорне море, як плацдарм для дестабілізації інших регіонів світу”, — про таке днями під час Саміту Парламентської асамблеї організації Чорноморського економічного співробітництва заявив Президент України Володимир Зеленський. Заявам передувала низка перемог України у регіоні. 

Від початку російського вторгнення 24 лютого 2022 року Україна змогла знищити чи пошкодити 33 ворожі військові судна. Першим був малий ракетний корвет “Великий Устюг”, який Сили оборони України вивели з ладу 7 березня 2022 року. Далі — великий десантний корабель “Саратов”: його поцілили і потопили просто в порту окупованого Бердянська. І звісно — флагман російського флоту крейсер “Москва”, що пішов на дно 13 квітня минулого року через ураження двома ракетами “Нептун”. Потоплення “Москви” проклало шлях для звільнення  острова Зміїний.

Та й після цього російські війська та техніка продовжували зазнавати ушкоджень у Чорному морі ледь не щомісяця: і у 2022, і у 2023. Вже 11 вересня цього року Головне управління розвідки МОУ відзвітувало, що Україна після 8 років окупації повернула під свій контроль бурові платформи “Петро Годованець”, “Україна”, а також “Таврида” та “Сиваш”. Йдеться про так звані “вишки Бойка”, які знаходяться неподалік узбережжя окупованого Криму. Бійці ГУР демонтували з платформ розвідувальне обладнання, зокрема, радіолокаційну станцію “Нива”, яка відслідковувала всі події у Чорному морі. 

А 22 вересня українці вдарили по Штабу Чорноморського флоту РФ в Севастополі, знищивши 34 ворожих офіцери. У листопаді Україна вразила 3 російські кораблі. Зокрема, пошкодила малий ракетний корвет “Аскольд”, який перебував на суднобудівному заводі в Керчі.

Флот перетворюється на металобрухт

Дуже неприємна новина для росіян — не можуть почуватися в безпеці ні в одному із захоплених українських портів. Адже Україна вражає їхні судна все далі і далі вглиб окупованих територій. Крім того, пошкоджені кораблі окупанти не здатні ремонтувати, не вивівши їх із Чорного моря. А поки триває повномасштабна війна, зробити цього РФ не може. “Всі ті кораблі, які нині є в складі Чорноморського флоту, будувалися поза півостровом. Фактично, крім малих ракетних корветів, спроможності до відновлення мінімальні. Підводні човни теж будувалися в Санкт-Петербурзі, без згоди Туреччини завести їх туди на ремонт не можна буде. Кожна втрата, яку Сили Оборони України завдають Чорноморському флоту, є для РФ непоправною”, — пояснив український військовий експерт Микола Бєлєсков. 

За його словами, навіть не пошкоджені кораблі Чорноморського флоту, якщо не будуть ставати на ремонт, з часом будуть перетворюватись на металобрухт. Тож Чорноморський флот потроху рухатиметься до занепаду.

Наступний етап — топити кораблі в Новоросійську

Чи означає це, що українське узбережжя вже поза небезпекою? Ні, Росія і досі може ускладнювати нашу морську торгівлю. Крім того, все ще має судна, з яких запускає ракети по території України. Але своїми діями у Чорному морі наші Сили Оборони повністю зняли загрозу морської блокади наших портів та створили кращі умови для так званого “зернового коридору”. За словами військового експерта, успіхи України на морі є одними з найбільших, яких вдалося досягти з 24 лютого минулого року. Наступний етап для нас — топити російські кораблі в Абхазії та Новоросійську, куди їх перебазовує РФ. Якщо досягнемо цієї мети, це буде чергова ліквідація Чорноморського флоту Росії, певен Бєлєсков.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що через підрив росіянами Каховської ГЕС морепродукти із Чорного моря досі небезпечно їсти.