понеділок , 29.04.2024

Ні риби, ні мідій: через підрив Каховської ГЕС морепродукти із Чорного моря досі небезпечно їсти

Через п’ять місяців після підриву дамби Каховської ГЕС — наслідки цього злочину росіян і далі впливають на екологію.

Отруйні речовини, які потрапили до водойми із водами Дніпра, не лише убили безліч тварин влітку цього року, а й забруднюють море і досі. Що зараз відбувається із фауною Чорного моря та коли виловлену в ньому рибу знову можна буде споживати, з’ясовував Центр громадського моніторингу та контролю. 

Наслідки екологічного злочину

Мідії, рапани, риба та навіть дельфіни. Все живе у Чорному морі постраждало через злочин росіян — підрив дамби Каховської ГЕC у червні цього року. Тоді токсичні речовини швидко потрапили в Чорне море та принесли смерть його мешканцям.

“Ми весь цей час робили аналізи мертвих мідій, кефалі, дельфінів. Як виявилося, в деяких випадках концентрація речовин в сотні та тисячі разів була вище допустимої норми. В одного з мертвих дельфінів ми знайшли в шлунку багато риби, тобто він активно полював перед смертю, ловив рибу, яка виявилася отруєною. Від того і помер”, — розповів під час брифінгу у Медіацентрі Україна — Одеса директор Українського національного центру екології моря  Віктор Коморін.

П’ять місяців, які минули після знищення греблі, надто короткий час, щоб зникли наслідки цього злочину. За словами Коморіна, штормові вітри з одного боку очищують море, а з іншого — піднімають отруйні речовини на поверхню. Вчений додає, хоч особливо забрудненими можуть бути морепродукти, виловлені в Північно-західній частині Чорного моря, на узбережжі нині немає місць, де б їхнє споживання було повністю безпечним. “Риба мігрує по всьому Чорному морю, тому катастрофа вплинула і на сусідні країни”, — зазначив науковець.

Цинк, кадмій та миш’як

За даними Міністерства захисту довкілля, одразу після підриву греблі проби води, відібрані у Чорному морі, показали високі концентрації нафтопродуктів, а також токсичних металів: цинку, кадмію та миш’яку. Води із підірваної дамби тоді затопили величезні території, включно зі складами ядохімікатів, сміттєзвалищами, заправками, агропідприємствами, кладовищами і скотомогильниками. Усе це потрапило у Дніпро, а потім — у море.

Попередні оцінки вказують, що до води потрапити також кілька сотень тонн машинного мастила.

Коли море очиститься?

Поки триває війна, море страждатиме. Адже у воду, зокрема, потрапляє токсичне паливо від збитих російських ракет. І як це все вплине на екосистеми водойми, науковці поки не беруться прогнозувати. Тож неможливо і точно сказати, коли морепродукти з нашого узбережжя можна буде знову їсти. Поки що, за інформацією Коморіна, екологи готуються відправити аналізи мікроорганізмів із Чорного моря до європейських лабораторій, де зможуть зробити ширший аналіз токсичних речовин. 

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада ухвалила законопроект про відновлення податкових перевірок з 1 грудня.