вівторок , 07.05.2024

У Франківську таксист за їзду у стані наркотичного сп’яніння отримав 34000 грн штрафу

Івано-Франківський міський суд призначив покарання для водія, який повторно протягом року керував автомобілем у стані сп’яніння.

Як зазначається у матеріалах справи, порушення було зафіксовано 15 листопада 2022 року у місті Івано-Франківську. Ввечері, близько 23:40, на вулиці Південний бульвар працівники поліції зупинили водія автомобіля “Ford Fusion”.

Під час спілкування та перевірки документі патрульні помітили у керманича явні ознаки наркотичного сп’яніння, а саме: звужені зіниці очей, що не реагують на світло, виражене тремтіння пальців рук, різка зміна забарвлення покриву обличчя. Від проходження огляду на стан наркотичного сп’яніння у встановленому законом порядку водій відмовився, чим порушив п.2.5 ПДР України.

Раніше цей водій уже двічі впродовж року притягувався до відповідальності за нетверезу їзду. Тож цього разу на нього склали адміністративний протокол за ч. 3 ст. 130 КУпАП (третє впродовж року керування транспортним засобом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

Протокол направили для розгляду в Івано-Франківський міський суд.

У судовому засіданні водій “Форда” свою вину у вчиненні порушення ч.3 ст. 130 КУпАП не визнав, зазначив, що не здійснював керування автомобілем у стані наркотичного сп’яніння, а працівники поліції неправомірно зупинили його транспортний засіб.

Чоловік вказав, що того дня, будучи водієм таксі, віз пасажира додому. Від проходження огляду на стан наркотичного сп’яніння відмовився, оскільки пасажир таксі розпочала конфлікт з працівниками поліції та бажала терміново доставити її додому.

Додатково підтвердив, що незважаючи на те, що його судом позбавлено права керування транспортним засобом, він змушений продовжувати здійснювати надання послуг таксі, оскільки це єдиний його заробіток.

У свою чергу адвокат водія заявив клопотання про закриття провадження за ч. 3 ст. 130 КУпАП у зв’язку з відсутністю в діях свого клієнта складу адміністративного правопорушення. Захисник зазначив, що попередні провадження відносно водія “Форда” за ст.130 КУпАП були скасовані в апеляційному суді.

Всебічно дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що дії водія автомобіля “Ford Fusion” слід кваліфікувати не за ч. 3 ст. 130 КУпАП, а за ч. 2 ст. 130 КУпАП (друге протягом року керування транспортним засобом у стані сп’яніння).

Відтак, у підсумку Івано-Франківський міський суд постановив водія автомобіля “Ford Fusion” визнати винним у вчиненні порушення ч. 2 ст. 130 КУпАП та призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 34000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 3 роки.

Читайте також:
У Калуші водій ВАЗу за вживання алкоголю після ДТП отримав 34000 грн штрафу