понеділок , 29.04.2024

На Івано-Франківщині знайшли залишки німецького літака, який розбився 1944 року

В Івано-Франківській області дослідники з громадської організації “Пошук літаків Другої світової війни” знайшли уламки німецького бомбардувальника Heinkel He 111, який зазнав аварії за нез’ясованих обставин у горах 1944 року.   

Про це дослідники з ГО розповіли АрміяInform.

Літак Heinkel He 111 здійснював політ за маршрутом із Польщі в Україну і зник у липні 1944 року. Дослідникам також вдалося встановили особи екіпажу німецького літака.

“Коли ми їхали на Франківщину, достеменно про цей літак нічого не було відомо – лише легенда з оповідок місцевих мешканців, які щось чули від старожилів”, – розповів один із засновників ГО “Пошук літаків ДСВ в Україні” Андрій Кір’янов.

За легендою, коли літак пролітав над гуцульським селом, з нього скидали каністри з бензином.

“Була команда спалити село, — свідчили старожили. — Усі люди повтікали та сховалися. Але потім літак збили з рушниць, і він впав, зачепивши дерева. Все в лісі горіло три дні, ніхто не міг підійти близько до місця. Від пілотів нічого не лишилося, згоріло все. Багато каністр та бачків люди визбирали в селі та поряд і залишили собі… Німців у селі вже не було — тому люди після пожежі йшли на місце та збирали бляхи для господарства. По лісі було розкидано багато документів з літака…”

Так вдалося знайти місце падіння — в яру за селом. Місцевість важкодоступна. Пошуковці розповідають, що сигналів у металошукачів спочатку було небагато, але ставало дедалі більше. І раптом хлопці знайшли особистий жетон пілота.

“Отже, визначити екіпаж було лише питанням часу та техніки!” — продовжує розповідь Андрій Кір’янов.

Окрім жетона, пошуковці знайшли на місці авіатрощі багато згорілого дюралюмінію та велику кількість деталей і уламків літака, гільзи калібрів 7,92 та 12,7 мм, шматки плавленого алюмінію, частини обшивки літака, моторні деталі, елементи конструкції, скління кабіни, залишки іншого обладнання. За ними відразу ж визначили його тип: це був однозначно «хейнкель» — німецький літак Не 111.

“Ці жетони також кажуть за цей літак. Визначили екіпаж, що складався з 5 осіб, — додає Андрій. — Визначили траєкторію падіння літака: все ж таки він десь врізався зверху гори і, палаючи, падав по схилу донизу”.

Архівний пошук дав свої результати. За знайденими жетоном та уламками літака пошуковці встановили, що це літак із бортовим номером 700723, що здійснював політ за маршрутом Мелець (Польща) — Ожидів (Україна). Приналежність — ескадра KG27. Вантаж невідомий. Літак, що прямував до Бродівського котла, зник 19 липня 1944 року. Так само зниклими безвісти досі вважаються п’ятеро членів його екіпажу, оберфельдфебель Фрідріх Лоренцен, оберєфрейтор Теодор Грубер, оберєфрейтор Альфред Руддігкейт, оберєфрейтор Вільгельм Скотті та єфрейтор Франц-Йозеф Шутц.

“У районі Львова літак міняє курс і повертається на територію Польщі, але — іншим маршрутом, південніше на 120 кілометрів та через гори, — завершує розповідь про долю літака та його екіпажу пошуковець. — Можливо, зрозумівши, що територія призначення вже була під радянською армією і лінія фронту змістилася на захід. Тому безпечніше було повертатися якнайдалі від можливих атак та лінії фронту. І вже тут літак зачепив верхівки дерев на висоті понад 950 метрів і впав. Можливо, був збитий”.

На місці падіння літака — на великому камені — пошуковці встановили табличку з прізвищами пілотів та датою їхньої загибелі.

Читайте також:
Виїзд жінок за кордон обмежать? Що чекає на військовозобов’язаних