неділя , 05.05.2024

Які існують напрямки в стоматології: до якого фахівця потрібно звертатися

Кожен хоче сьогодні мати сліпучу посмішку і здорові красиві зуби. Сучасна медицина готова запропонувати різноманітні напрямки у стоматології, щоб ця мрія перетворилася на реальність.

На сьогодні в цих клініках не тільки лікують і видаляють зуби, тут також можна помітно поліпшити зовнішній вигляд зубного ряду різними способами. Саме тому в сьогоднішніх стоматологіях працює багато лікарів вузької спеціалізації, у яких є значний досвід у розв’язанні певних проблем. В цій статті спеціалісти з сайту http://cis.ua/  допоможуть розібратися, до якого стоматолога потрібно записатися в конкретному випадку.

На які спеціальності ділиться сучасна стоматологія?

Великі стоматологічні клініки можуть запропонувати пацієнтам різні види стоматології у межах однієї будівлі. Кожного з відповідних стоматологів варто розглянути трохи краще.

Терапевт

Лікар загального спрямування, який проводить первинний огляд ротової порожнини. Саме він ставить діагноз і складає план лікування. Зокрема й відправляє до інших стоматологів. Терапевт здатний вилікувати найпоширеніші захворювання, може поставити пломбу, відбілити зуби і провести профілактичний огляд.

Гігієніст

Дуже цінний напрям у стоматології, адже профілактичні процедури, які проводить гігієніст, дають змогу пацієнтам економити великі гроші. Адже багато в чому завдяки йому ротова порожнина зберігає здоров’я і не потребує лікування, а клієнту набагато довше вдається зберегти рідні зуби. Дотримання рекомендацій цього стоматолога буквально налаштовує на здоровий спосіб життя.

Імплантолог

Цей фахівець відповідає за відновлення зубного ряду за допомогою імплантації. Він готує ротову порожнину до протезування. Крім імплантації штучних зубів на місце видалених, він також може проводити пластичні операції на щелепі – відновлювати кісткову тканину до потрібного обсягу, а також проводити пластику ясен, м’яких тканин.

Ортодонт

Спеціаліст, який допомагає виправляти прикус (нерівності зубного ряду) у дорослих і дітей. Це проблема не тільки естетичного характеру. Вона може стати причиною порушення дикції та проблем із травною системою. Для допомоги ортодонти використовують спеціальні системи – знімні (пластинки, капи) і незнімні (брекети). Періодично проводять корекцію.

Ортопед

Також називають протезистом. Як уже зрозуміло, він відповідає за протезування – відновлення жувальної функції щелепи. До розділів ортопедичної стоматології відносяться:

  • ортодонтія;
  • протезування;
  • щелепно-лицьова ортопедія.

Варіантів протезів існує кілька – знімні, умовно знімні та незнімні. Останні користуються особливою популярністю. Наприклад, це коронки, мости та імпланти.

Пародонтолог

Займається лікуванням м’яких тканин і слизової. До нього потрібно звертатися з такими проблемами, як стоматит, пародонтит, запалення ясен. Лікування ведеться за допомогою лікарських препаратів і медичних процедур. Але якщо результату немає, пародонтолог направляє пацієнта до ортопеда або хірурга.

Хірург

Якщо потрібно усунути щелепні дефекти, видалити зуб або провести іншу подібну операцію – хірургія точно допоможе. Найчастіша причина звернення до нього – видалення зуба мудрості, який міг вирости неправильно або зруйнувався. Також стоматолог-хірург розбереться із запаленням слинних залоз і проблемами щелепних суглобів.

Дитячий стоматолог

Це саме той, хто потрібен маленьким пацієнтам, адже йому відомі всі тонкощі вікових змін ротової порожнини. Він працює не тільки з молочними зубами малюків, а й з постійними – підлітків. Регулярне відвідування дитячого стоматолога має особливу важливість, адже саме в цей період відбувається формування зубощелепного апарату. Профільний фахівець під час огляду одразу зможе помітити, якщо є якісь відхилення від норми. Своєчасна корекція в дитинстві означає здоров’я зубів у дорослому віці.

Зубний технік

Цей фахівець не проводить стоматологічне лікування, але він, в деякому сенсі, колега стоматолога-ортопеда. Він працює в зуботехнічній лабораторії та створює імпланти, протези. Саме йому передаються зліпки щелепи та умови для готової конструкції. Без перебільшення, саме від зубного техніка залежить якість результату лікування.

Стоматологія – це сфера з різноманітними напрямками та видами стоматологів. Причому вони тісно пов’язані один з одним – володіють спільною основною базою знань. Кожен хороший стоматолог повинен розбиратися не тільки в фізіології, знати напам’ять будову зубощелепного апарату і ротової порожнини. Йому також потрібні знання з галузі фармакології та вміння користуватися певним обладнанням. У нюансах же кожна спеціальність має свої відмінності.

Часто з’являються якісь нові методики або обладнання. Тож професія дантиста – це про постійне вдосконалення.