понеділок , 29.04.2024

Співбесіда англійською мовою: поради щодо підготовки та успішного проходження

Практично кожен кандидат хвилюється перед прийняттям на роботу. Додаткового хвилювання може додати й те, що планується співбесіда англійською мовою.

Кожен справляється з цим по-різному – хтось шукає популярні запитання та відповіді на них, хтось ковтає заспокійливі, а хтось і зовсім звертається до різних сумнівних обрядів “на удачу”. Однак роздобути впевненість у собі та власних силах можна і більш надійними способами. Це чітке розуміння того, чому було обрано саме цю вакансію і цю компанію, відповідний зовнішній вигляд і здатність пройти співбесіду виключно англійською.

Як підготуватися до співбесіди англійською?

Підготуватись до цієї важливої події можна максимально ефективно, якщо, перш ніж перейти на сайт: www.englishprime.ua/uk/kursy-anglijskogo-dlya-vzroslyh/,почати з перелічених далі корисних порад:

  1. Усне опрацювання питань в інтерв’ю на співбесіді англійською. До слова, вони нічим не відрізняються від стандартних: особисті навички, бачення себе через 5 років тощо. Слід скласти список із ймовірних запитань, які може поставити роботодавець, а потім добре обміркувати відповідь на кожне з них. Промовляння відповідей вголос допоможе визначитися з комфортним темпом вимови.
  2. Увага на сильні сторони. Мало просто перелічити їх роботодавцю – бажано підкріпити аргументами. Якщо йдеться про конкретну навичку чи досвід, потрібно навести приклад, що підтверджує згаданий факт.
  3. Чесність перед собою. Крім сильних сторін, важливо усвідомлювати й свої слабкості. Наприклад, колись ставлення до роботи було доволі безвідповідальним із певних причин, але з цим мінусом вдалося впоратися. Тоді роботодавець побачить не просто кандидата, які приходять до нього десятками, а справжню людину, яка знає про свої мінуси, але здатна боротися заради змін на краще.
  4. Очікування щодо зарплати. З цим важливим пунктом треба визначитися ще до початку інтерв’ю. Потрібно встановити для себе бажаний рівень, а також той мінімум, на який також можна було б погодитися. Навіть попри необхідність якнайшвидше знайти роботу, кандидату не потрібно безоглядно погоджуватися на умови, які не виправдовують його особистих очікувань.

Збір інформації про компанію, яка запропонувала вакансію

Варто зазначити, що підготовка до співбесіди англійською не завершується питаннями. Саме про цей пункт багато хто не знає або просто не хоче виконувати. Маленьке розслідування даних про компанію дасть змогу розібратися в тому, чим займається компанія, що цінує в співробітниках. Такий підхід не просто допоможе підготуватися до співбесіди, але дасть змогу роботодавцю побачити кандидата, на якого варто звернути особливу увагу. Наприклад, уже на стадії вивчення стане зрозуміло, що відповідати на стандартне запитання: “Why should we take you?” – “Чому ми маємо взяти саме Вас?”. Знаючи більше про потенційне місце роботи, кандидату буде набагато простіше відповісти, щоб він сам міг запропонувати компанії.

Рекомендується розібратися в таких деталях:

  • загальна інформація про сферу діяльності, продукцію, розвиток бренду;
  • очікування роботодавця від навичок та особистих якостей кандидата;
  • тренди та проблеми в галузі, де працює компанія.

Де все це шукати:

  • відгуки колишніх і теперішніх співробітників;
  • офіційний сайт і соціальні мережі бренду;
  • профільні та кар’єрні ресурси на кшталт Happy Monday;
  • сайти з працевлаштування.

Чого уникати на англомовній співбесіді?

Цих частих промахів потрібно намагатися уникати, щоб не здатися некомпетентним. Хоча більша частина пунктів стосується і звичайних співбесід теж, забувати про них не варто.

Отже, не можна:

  1. Скаржитися на особисті проблеми у відповідь на запитання: “Why should we take you?”. Така поведінка може здатися тиском на жалість.
  2. Критикувати в чомусь потенційного роботодавця – його рекламну кампанію тощо. Міжнародні фірми дуже піклуються про свою репутацію та якість у всьому, що роблять, тому така критика може виявитися зухвалою. У крайньому разі, згадавши недолік, слід також одразу запропонувати шляхи виправлення.
  3. Відповідати на поставлене запитання фразою: “It’s on my resume” – “Це є в моєму резюме”. Не треба думати, що в закордонних компаніях люди несерйозно ставляться до своєї роботи. Найімовірніше, інтерв’юер хоче почути більш розгорнуту інформацію.
  4. Відгукуватися про колишніх колег і керівництво негативно. Розповіді про те, як там усе було погано, не можна назвати цінною інформацією для роботодавця.
  5. Переходити на рідну мову. Це моментально покаже невпевненість у володінні англійською розмовною мовою.
  6. Ставити питання про зарплату першим. Це щонайменше некоректно.
  7. Перебільшувати власні навички та досягнення. Намагаючись здаватися кандидатом, якого саме цій закордонній компанії точно не можна проґавити, у підсумку є ризик бути звільненим із ганьбою.

Розібравшись, як правильно підготуватись до співбесіди англійською, буде зовсім не зайвим заздалегідь скласти текст самопрезентації, записати її у вигляді ключових моментів. Навіть якщо все запам’яталося добре, важливо раз по раз промовляти це вголос, щоб переконатися, що голос звучить упевнено, а в мові немає помилок. Корисно буде також попросити допомоги у близьких, які добре знають англійську.