четвер , 28.03.2024

У бою під Бахмутом загинув прикарпатець Дмитро Коцюбайло “Да Вінчі”

У боях за Україну загинув легендарний військовий Дмитро Коцюбайло, відомий як “Да Вінчі”.

Свого часу він отримав найвищу державну нагороду – звання Героя України і був одним з наймолодших героїв України, пише “ВВС Україна”.

Повідомлення про загибель воїна спочатку зʼявились у соцмережах, пізніше про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

“Сьогодні в бою загинув “Да Вінчі”, герой України, доброволець, людина-символ, людина-хоробрість, – Дмитро Коцюбайло”, – розповів президент.

Коцюбайло був командиром 67-ї окремої механізованої бригади “Вовки Да Вінчі”. Він загинув у бою під Бахмутом.

“Один із тих, чия особиста історія, характер, сміливість навіки стали історією, характером і сміливістю України”, – сказав Володимир Зеленський.

Побратими військового написали у фейсбуку, що він загинув під час виконання бойового завдання.

“Загинув зі зброєю в руках, загинув, першим ідучи в бій. Жив і загинув як Герой”, – йдеться у повідомленні на сторінці підрозділу “Вовки Да Вінчі”.

Що про нього відомо

Дмитро Коцюбайло народився 1 листопада 1995 року в селі Задністрянському, нині Бурштинської громади Івано-Франківського району Івано-Франківської області. Він був активним учасником Революції гідності.

Пішов на фронт у 2014 році добврольцем, коли йому було 18 років. Він був командиром взводу, а з 2015 року роти добровольців. У 2014 році отримав важке поранення в Пісках Донецької области, після одужання повернувся на фронт.

2016 році його призначили командиром 1-шої окремої штурмової роти “Вовки Да Вінчі”.

Він отримав звання Героя України у 2021-му році, з 2017-го – “Народний герой”.

Цього літа вже 27-річний Да Вінчі отримав первинне військове звання (молодший лейтенант), ставши військовослужбовцем Збройних сил України.

Російське вторгнення Коцюбайло і його добровольчий підрозділ зустріли на Донбасі. У середині лютого рота Да Вінчі воювала поблизу Щастя.

Пізніше його підрозділ пермістився на Криворізький напрямок, потім на Харківщину і після цього на Луганщину і Донеччину. Він брав активну участь у деокупації Харківської області.

Читайте також:
Герой України, прикарпатець “Да Вінчі” вперше зустрічає Новий рік не на фронті (ВІДЕО)