субота , 04.05.2024

Основні правила в’язки арматури

Якість залізобетонного фундаменту напряму впливає на те, наскільки міцною буде майбутня споруда. Якщо виникла потреба у розгортанні будівельних робіт, не обійтися без такого елементу як арматура.

В’язка арматури – нелегкий процес, який вимагає чіткої послідовності та певних правил виконання. Вибрати та придбати арматуру для в’язки можна тут.

арматура

Яка арматура підійде для в’язки

Каркас – своєрідний скелет майбутньої будівлі, який буде її тримати в подальшому, його починають зв’язувати після того, як буде виритий котлован. Головним критерієм при виборі арматури для в’язки є її гнучкість. Зазвичай спеціалісти використовують для цих потреб рифлену арматуру класу А-3. Якщо всі етапи процедури будуть виконані правильно, створений фундамент залишиться тривким та довговічним.

В’язку арматури починають з того, що готують необхідні інструменти. Сюди належать плоскогубці, а також спеціальні гачки різних розмірів та форм. Для тих професійних будівельників, яким важливий високий рівень комфорту під час роботи, створені спеціальні в’язальні пістолети, що являють собою спеціальний інструмент, завдяки якому можна створити переплетіння арматурних прутків у максимально короткий час. Здебільшого пістолет застосовують для формування стрічкового фундаменту.

Послідовність виконання робіт з в’язки арматури

На якість в’язки арматури безпосередньо впливає вибір певних інструментів для роботи та їх справність. Після того, як буде сформовано опалубку, починають процедуру підвішування каркаса. Розміри арматури важливо враховувати, залежно від виду будівельного проєкту та ступеня його складності. Зазвичай спеціалісти рекомендують використовувати арматуру діаметром від 10-12 мм.

Важливою умовою правильного виконання процедури є достатній перехлест арматури, щоб вона міцно трималася у бетоні та не спровокувала небажані тріщини. Довжина перехлеста також має свої стандарти – вона має складати не менше 30 діаметрів від  арматури, яка використовується. Також дуже важливо контролювати положення стиків арматури та уникати появи слабких місць.

Виготовлення рамок відбувається шляхом згину арматури за допомогою кондуктора. Інколи спеціалісти послуговуються саморобними пристроями. Для створення одного з таких потрібно дотримуватися наступної послідовності дій:

  1. У дошці просвердлюють три отвори у формі трикутника.
  2. На відстані 10-15 мм у створені отвори вставляють прутки арматури.
  3. Натискаючи на трубу, як на важіль, згинають рамки.
  4. Готову конструкцію вішають на стрижні та закріплюють, використовуючи в’язальний дріт.

Чітка послідовність роботи є запорукою міцної конструкції та мінімізації появи різноманітних деформацій у бетоні. Також варто враховувати, що під час в’язки особливого контролю та посилення вимагають верхні та нижні кути.

Якщо робота відбувається з неглибоким фундаментом, то потрібно додатково робити армування. Це пояснюється тим, що арматура направлена на розтяг, в той час, як бетон – на стиск. Точний розрахунок кількості матеріалу, правильна витримка відстані між рамками та посилення балок на перекриття – це основні критерії для успішного проведення будівельних робіт.

Статтю підготовано за матеріалами з сайту https://dimaxtd.com.ua.

Один коментар

  1. Супер цікава стаття, дуже дякую