вівторок , 23.04.2024

Житель Прикарпаття, який добував гравій для потреб церкви, отримав 34000 грн штрафу

34000 гривень штрафу присудив Яремчанський міський суд чоловікові за незаконний видобуток піщано-гравійної суміші.

Фото ілюстративне

Обвинувачений у суді стверджував, що не знав про належність суміші до корисних копалин та видобував її на потреби церкви.

Про це йдеться у вироку міського суду. Обвинувачений – із вищою освітою, одружений, не працюючий, на утриманні двоє неповнолітніх дітей, не судимий.

Як вбачається із обвинувального акту, 20 травня 2021 обвинувачений за допомогою екскаватора “ATLAS” 1304 незаконно здійснив видобуток корисних копалин загальнодержавного значення  з берега річки Кам`янка в адміністративних межах міста Яремче та завантажив його на КАМАЗ – 5511.

Таким чином, вчинив злочин за ч.2 ст. 240 КК.

У суді фігурант справи вину визнав, розкаявся. Розповів, що гравій він добував на потреби Церкви (Храму) святих Петра і Павла, що в присілку Дора, для засипання каналізаційного септику. Зазначив,  що не знав про те, що пісок із камінням, який він добував на потреби церкви, належить до корисних копалин.

Попросив при визначенні покарання врахувати його скрутне становище, оскільки не працює і має на утриманні двох дітей та хвору матір. Пояснив, що до цього випадку був ФОПом, однак після арешту транспорту припинив господарську діяльність. Не заперечив щодо призначення йому штрафу, але у мінімальному розмірі.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до висновку про доведеність вини обвинуваченого. Відтак визнав його винуватим та присудив 34 тис. штрафу (тобто присудив покарання у вигляді штрафу, нижче від найнижчої межі, визначеної ч.2 ст. 240 КК). Також суд сказав стягнути з нього 3775 грн за проведені експертизи. Вирок набрав законної сили.

Читайте також:
У Долині судили пенсіонера, який зрізав у лісі чотири граби