п’ятниця , 19.04.2024

У Долині судили пенсіонера, який зрізав у лісі чотири граби

Рік умовно присудили на Долинщині пенсіонеру, що зрізав незаконно у лісі чотири граби, вартістю понад 25 тис. грн.

Про це йдеться у вироку Долинського районного суду. Фігурант справи – уродженець с.Вікняни Івано-Франківського району, раніше не судимий , не депутат, пенсіонер.

Як вбачається із матеріалів справи, 24 листопада 2021 року обвинувачений зрізав за допомогою синової пилки Stihl MS 231 в лісі біля села Надіїв Долинської громади чотири граби, діаметром 31 см-3 шт., 33 см- 1 шт, чим завдав збитків лісництву на 25063,12 грн. Наступного дня завантажив з допомогою помічника, якого ввів в оману щодо законності своїй дій, на причіп трактора, перевіз за межі, однак на під’їздній дорозі до лісу був зупинений правоохоронцями. Такі  його дії були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.1 ст. 246 КК, тобто незаконна порубка дерев лісі, що завдала істотної шкоди.

У суді обвинувачений вину визнав, щиро розкаявся, просив суворо не карати. Окрім визнання вини, на думку суду, його вина також повністю доведена зібраними доказами. Зокрема, поясненнями свідка, сина обвинуваченого. Той пояснив, що батько повідомив, що домовився в лісництві про дрова і позичив у нього пилку. Про те, що самовільно пішов, він не знав. Однак потім зателефонував батько і повідомив, що його затримала поліція. Також розповів, що трактор, яким користується їхня сім’я, належить його дядькові, який перебуває за кордоном.

Загалом, після дослідження доказів,  суд прийшов до висновку про доведеність вини обвинуваченого у вчиненні вище згадуваного злочину. Тому визнав його винуватим та присудив 1 рік тюрми, а на підставі ст. 75 звільнив від відбування покарання, призначивши рік іспитового строку.

Також суд задоволив цивільний позов прокуратури в інтересах Долинської міськради – сказав стягнути з обвинуваченого на її користь 20 тис. грн. Та розпорядився стягнути з фігуранта 3 тис. грн за проведені експертизи і зняти арешт із пилки, трактора, деревини, повернути їх власникам. Вирок уже набрав законної сили.

Читайте також:
Конфіскували три лопати і дали 17000 грн штрафу – у Галичі судили добувача гравію