п’ятниця , 19.04.2024

У Надвірній винуватець смертельної аварії отримав 3,5 роки тюрми

3,5 років тюрми з позбавленням права керування на три роки призначив Надвірнянський райсуд водію буса, що збив  насмерть підлітка. Водій був п’яним та втік з місця ДТП.

Про це йдеться у вироку Надвірнянського районного суду. Фігурант справи – уродженець смт Ланчин, з середньою-спеціальною освітою, одружений, має на утриманні 2 неповнолітніх дітей, раніше не судимий.

Як випливає із матеріалів справи, аварія трапилась 31 грудня 2020 року о 18.40 у селі Саджавка Надвірнянського району, в умовах поганої видимості через нічну пору та туман. Тоді обвинувачений, що, будучи нетверезим, керував Mercedes-Benz Sprinter 216, та збив одного з  неповнолітніх пішоходів, які рухались у попутному з авто напрямку. Після зіткнення водій буса продовжив рух та залишив місце аварії, а неповнолітній помер на місці  від отриманих травм.

Відповідно, дії водія були згодом кваліфіковані органом досудового слідства за ч.2 ст. 286 КК, тобто порушення правил дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть неповнолітнього потерпілого. А також – за ч.1 ст. 135 КК, тобто залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження внаслідок іншого безпорадного стану коли він сам поставив потерпілого в небезпечний для життя стан.

У суді обвинувачений вину визнав, розкаявся. Розповів, що після ДТП він зупинив автомобіль, але нічого не побачив та поїхав далі. А згодом йому зателефонували знайомі та розповіли, що сталося. Також він визнав керування автівкою у стані сп’яніння та погодився зі всіма зібраними доказами. А ще повідомив, що відшкодував збитки родині загиблого.

Власне про відшкодування збитків повідомив і батько загиблого хлопця. У питані щодо призначення покарання він поклався на думку суду.

Як результат розгляду справи – суд визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні згадуваних злочинів. За ДТП присудив 3,5 років тюрми з позбавленням права керування на три роки, за залишення неповнолітнього – 1 рік. На підставі ст. 70 КК, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, визначив остаточне покарання у вигляді 3,5 років тюрми з позбавленням права керування на три роки. Початок строку відбування покарання сказав рахувати з моменту його затримання – 31.12.2020, а у строк відбування покарання зарахувати строк затримання та строк тримання обвинуваченого під вартою.

Обвинувачений спершу подав апеляцію, а потім відмовився від неї.

Олеся КРАВЕЦЬКА

Читайте також по цій темі:
Аварія на Івано-Франківщині – п’яний водій збив на смерть 15-річного юнака (ФОТО)