вівторок , 19.03.2024

“Мінувальник” Бурштинської ТЕС отримав рік тюрми

Рік тюрми присудили у Рогатині чоловікові за завідомо неправдиве повідомлення про вибухівку на території ВП “Бурштинська ТЕС”.

Свої дії фігурант пояснив образою на охорону, яка не пустила його якось на територію.

Про це йдеться у вироку Рогатинського районного суду. Фігурант справи – з повною середньою освітою, неодружений, не працює, інвалід ІІІ групи, в порядку ст.89 КК України раніше не судимий.

Як випливає із матеріалів справи, 7 листопада 2021 року о 14.07 обвинувачений у “Фейсбуці” надіслав із своєї сторінки, створеної під псевдо, повідомлення  “ВП “Бурштинська ТЕС”  такого змісту: “”На території заложина вибухівка”.  Відповідно, керівник департаменту з безпеки об’єкта ТЕС звернувся у поліцію, після чого на територію виїхали слідчо-оперативна група, працівники якої евакуювали працівників ТЕС, а далі із колегами з  вибухотехнічного відділу обстежували територію на наявність вибухівки і не виявили такої.

Дії “мінувальника” були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.1 ст. 259 КК, тобто  завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, який загрожує загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками.

У суді обвинувачений вину визнав, щиро розкаявся. Розповів, що якось із своїми родичами, один з яких є підприємцем та здійснює вантажні перевезення,  привезли кисневі балони для відокремленого підрозділу “Бурштинська ТЕС” АТ “ДТЕК “ЗАХІДЕНЕРГО” у Бурштині. Однак його на територію не пустили. І він протягом трьох годин прочекав під прохідною, де змерз і почувався некомфортно. Тому коли якось побачив у соцмережі фото Бурштинської ТЕС, то вирішив помститись.

Зважаючи на визнання вини та позицію інших учасників справи, суд не став досліджувати докази щодо тих обставин, які ніким не оспорюються. Він визнав фігуранта винуватим у вчиненні злочину та присудив із застосування ст. 69 КК 1 рік тюрми. Більш м’яке покарання, ніж передбачене законом, суд призначив, зважаючи на позицію прокурора у судових дебатах та каяття, визнання вини обвинуваченим.

Також суд ухвалив строк відбування покарання рахувати з моменту взяття під варту під час досудового розслідування, тобто з 12 листопада 2021 року. А ще – строк тримання під вартою з 12 листопада 2021 року до дня набрання вироком законної сили у строк покарання з розрахунку один день попереднього ув’язнення за один день позбавлення волі.

Вирок набрав законної сили 30 червня. Обвинувачений подавав апеляцію, але програв.

Читайте також:
На Прикарпатті затримали “благодійників”, які продавали автомобілі для ЗСУ