четвер , 28.03.2024

1,99 проміле: у Калуші спіймали п’яного водія і нічого йому за це не було

У Калуші поліцейські зупинили нетверезого водія, однак притягнути його до відповідальності не вдалося доволі з цікавих причин.

промілеЯк вбачається із матеріалів справи, факт порушення було зафіксовано 13 лютого цього року у місті Калуші. Ввечері, близько 21.00, на вулиці Б. Хмельницького працівники поліції зупинили водія автомобіля “Сітроен Пікассо”, який перебував за кермом з явними ознаками алкогольного сп’яніння. Огляд на стан сп’яніння проводився на місці зупинки.

Драгер показав 1,99 проміле, що в 10 разів вище допустимої норми і це вважається сильним ступенем алкогольного сп’яніння.

На порушника склали адміністративний протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП (нетверезе керування транспортним засобом).

Водій у судове засідання не з’явився, але у суді його інтереси захищав адвокат, який просив закрити справу у зв’язку з численними порушеннями, допущеними поліцейськими при складанні адмінпротоколу.

Так, за словами адвоката, у протоколі не зазначено двох свідків. А також допущена помилка – алкотестер показав 1,99 проміле, а у протоколі поліцейський вказав 1,95 проміле. 0,04 проміле кудись поділося і для водія та адвоката це дуже важливо.

Дослідивши матеріали справи, суд відхилив доводи захисника. Свідки у протоколі не вказані, але до справи долучені відеозаписи з місця події. Зараз це дозволено законом, що у випадку складності залучення свідків, можна проводити огляд на стан сп’яніння під повний відеозапис на камеру.

А щодо неточності у кількості проміле, то суд розцінив це як особливість почерку поліцейського – мовляв той написав “9” схоже на “5” і у протоколі зазначено саме 1,99 проміле, тобто так само, як і показав драгер.

Отож у підсумку Калуський міськрайонний суд постановив водія автомобіля “Сітроен Пікассо” визнати винним у вчинення порушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, і призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

Водій не погодився із цим рішенням і подав Апеляційну скаргу. В Апеляційному суді захисник знову наголошував на невідповідності результатів у протоколі – 1,95 проміле, і у роздруківці алкотестеру – 1,99 проміле, що на його думку є суттєвою відмінністю.

І суд прийняв до уваги це зауваження.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що в діях водія “Сітроена” є певні ознаки пред’явленого йому порушення, однак його вину не підтверджено у передбаченому законом порядку.

Отож, Івано-Франківський Апеляційний суд постановив скасувати постанову суду першої інстанції і закрив провадження у справі. Відтак, водієві “Сітроену” таки вдалося уникнути відповідальності за нетверезе керування транспортним засобом.

Читайте також:
В Отинії водій-наркоман попався поліції і заробив 51000 гривень штрафу