субота , 20.04.2024

У Верховині запрацював піврічний проєкт “Шелтер” для інтеграції переселенців

З 1 травня у Верховині Івано-Франківської області запрацював проєкт “Шелтер”, спрямований на роботу з вимушеними переселенцями. Упродовж пів року волонтери планують проводити різноманітні тренінги для інтеграції людей, які вимушено переїхали із зони бойових дій.

Про це Суспільному розповіла координаторка ініціативи, голова громадської організації “Верховина — квітка Карпат” Марія Маківничук.

З її слів, організація ініціювала проєкт за фінансування німецького фонду “Peer-Leader-International”.

“Проєкт “Шелтер” — це ще один зі спільних ідей. Він має на меті не тільки відволікати й знімати психологічне навантаження у людей, які постраждали від війни. Він також спрямований на знайомство, комунікацію та інтеграцію переселенців з верховинцями. Ми очікуємо, що заходи відвідуватимуть 80% переселенців та 20% місцевих жителів”, — розповідає Марія Маківничук.

Організатори планують проводити заняття з йоги, індивідуальні та групові тренінги з психології, мовні клуби з англійської та польської мов, юридичні консультації, також створять осередок для дітей, можливість чаювання та перегляду фільмів.

“Це поки що все гнучко, ми вибудовуємо систему, як усе працюватиме. Вивчатимемо потреби людей. Наприклад, у тренінгах із психології, може, є запит на стратегічне планування чи бізнес-тренінги. Раз на тиждень плануємо осередок для дітей: проведення ігор, малювання. Також — зустріч за чаєм: культурну інтеграцію в суспільство”, — каже очільниця організації.

До проведення занять, консультацій запросили як переселенців, так і прикарпатців.

“Наприклад, у розмовному клубі у нас буде дівчина, яка переїхала з Києва. Заняття для дітей проводитиме жінка, яка працює у дитячому садочку. На юридичну консультацію запросили фахівчиню з Івано-Франківська”, — каже Марія Маківничук.

З її слів, також учасники організації планують проводити й одноденні походи в гори. Наразі на проєкт записалися 30 людей.

Загалом, каже Марія Маківничук, у Верховинський район переїхали приблизно 6 тис. людей. Зареєструватися на проєкт “Шелтер” можна за посиланням.

Гроші для реалізації ініціативи — 30 тис. євро мають отримати від громадської організації “Peer-Leader-International”, каже Марія Маківничук. Проте це не перший проєкт між обидвома організаціями.

“З ними ми співпрацюємо понад п’ять років. Переважно це були німецько-українські обміни молоддю, різні проєкти. А зараз активно співпрацюємо на тему війни. Німці кажуть, що вони не говорять про Україну, а говорять з українцями про Україну”, — розповідає керівниця організації “Верховина — квітка Карпат”.

Упродовж цього часу, каже Марія Маківничук, вдалося налагодити співпрацю та отримати гроші на гуманітарну допомогу, їжу для переселенців. Наразі очікують на ще один транш.

Один із проєктів, який організували після 24 лютого, були відеоконференції, під час яких дітям у Німеччині розповідали про російсько-українську війну.

Також влітку 2022 року двоє верховинців мають поїхати у Німеччину у межах волонтерських обмінів, додає Марія Маківничук.

Читайте також:
У Франківську працює проєкт безоплатних гуртків “ФранКоло” (ВІДЕО)