субота , 20.04.2024

У Франківську працює проєкт безоплатних гуртків “ФранКоло” (ВІДЕО)

В Івано-Франківську започаткували проєкт безоплатних гуртків “ФранКоло”. На заняття запрошують як місцевих дітей, так і тих, які покинули домівки через повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Ініціативу реалізує громадська організація “Смарт освіта” у співпраці з різними освітніми закладами міста за гроші німецького фонду “ChildFund”.

гурток

Наразі заняття відвідують 180 дітей віком від шести до 17 років. Половина з них — вимушені переселенці, розповіла Суспільному голова правління “Смарт освіти” Галина Титиш.

Для дітей проводять творчі майстер-класи, спортивні заняття, а також навчають англійської мови, основ робототехніки та креативного письма.

Наймолодшу групу відвідують діти віком від шести до восьми років. Педагогиня Аліна Мацько каже, що у гуртку працює з дітьми з Маріуполя, Харкова, Києва та Івано-Франківська. Спочатку діти у формі гри знайомляться між собою, а потім переходять до творчих чи спортивних занять.

“Ми організовуємо щоразу майстер-класи. Також часто запитуємо діток, що вони хочуть наступного разу робити. Якщо у них є конкретні ідеї, ми намагаємося їх втілити в життя, щоби кожна дитина була задоволена”, — говорить Аліна Мацько.

У сусідньому кабінеті займаються діти старшої вікової категорії. Для них сьогодні проводять майстер-клас з оригамі. Серед відвідувачів гуртка — іванофранківець Павло Міщанин.

“Я вже п’ять років навчаюся оригамі. Я це склав найшвидше, звісно. Ще роблю таку маленьку пастку. Натискаєш — і вона тебе ловить”, — розповів Павло Міщанин.

Також у межах проєкту діти відвідують робоклуб. На заняттях вони виготовляють конструкції з підручних матеріалів, вчаться азів робототехніки, розповідає кураторка цього гуртка та співзасновниця “RoboclubIF” Олена Манів-Головецька.

“Кожне заняття є проєктне, тобто діти мають певне завдання, яке вони повинні зробити. У них є структура уроку. У певний момент діти можуть удосконалювати свої конструкції для того, щоб вони працювали ще краще і цікавіше. І на таких заняттях у діток розвивається інженерна думка, проєктне мислення. І розважаючись, вони насправді вивчають просту фізику”, — розповідає Олена Манів-Головецька.

Деякі заняття педагоги проводять у приватній гімназії. У приміщенні церкви, у мікрорайоні Пасічна, навчаються акторської майстерності, англійської, креативного письма. Там же розмістили швейну майстерню, а ще діти можуть займатися із психологом. Нещодавно до переліку гуртків додали теніс і таеквондо.

“Діти, які переїхали із зони бойових дій, втратили домівку, звичне коло друзів і відчувають себе багато в чому одинокими. Коли ми створюємо їм такий простір, де вони будуть стабільно і безпечно зустрічатися з однолітками й займатися речами, до яких вони звикли раніше, – це така велика інвестиція у їхню психологічну стійкість”, — розповідає Галина Титиш.

Очільниця організації “Смарт освіта” каже, що батьків просять реєструвати на гуртки, щоб залучити до занять якомога більше дітей.

Читайте також:
Голова Івано-Франківська закликав записуватися у добровольці