п’ятниця , 29.03.2024

На Україну очікує друга хвиля еміграції: виїжджатимуть чоловіки та люди старшого віку — соціолог

За час повномасштабної війни з України виїхали приблизно 3,5 мільйона людей. Водночас після закінчення бойових дій та воєнного стану відбудеться ще одна хвиля міграції українців.

Про це заявив генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто в етері «Радіо НВ».

«Зараз розділені сім’ї. Ті сім’ї, які там (за кордоном — ред.) вкоріняться, будуть намагатися своїх батьків забрати. У нас буде хвиля чоловіків, які приєднаються до сімей, тобто кількість [емігрантів] збільшиться, а не зменшиться», — зазначив Паніотто.

За його словами, це одна з серйозних загроз для України. Масштаби наступної хвилі міграції поки оцінити складно, каже соціолог, але деякі експерти вважають, що покинути Україну можуть до 5 мільйонів людей.

«Зараз цього ніхто не може сказати. Ці люди, які поїхали, теж цього не можуть сказати. Все ж ключовим є закінчення війни — скільки вона буде тривати й куди можна буде повернутися», — пояснив він.

Перша хвиля еміграції

З 24 лютого прикордонники оформили понад 8,3 млн людей, які перетнули кордон в обох напрямках. З них майже 5,2 мільйона людей виїхали з країни, а в’їхали до України — майже 2,7 млн українців.

Зокрема, 2 червня з України виїхали понад 35 тисяч людей. Водночас прибули в країну понад 37 тисяч людей, з них понад 33 тисячі — українці. Також західні кордони країни перетнули майже 19 тисяч транспортних засобів. Крім того, прикордонники оформили 158 вантажівок із гуманітарною допомогою.

За даними ООН, станом на 1 червня з України виїхали понад 6,9 мільйона людей. Більшість із них поїхали до Польщі — 3,6 мільйона громадян. Також ООН наводить дані, що понад мільйон українців виїхали в росію. Зазначимо, що українська влада фіксує депортацію громадян до рф із захоплених територій.

В ООН зазначають, що 2,1 мільйона українців, які в’їхали в Україну з початку повномасштабної війни, не обов’язково остаточно повертаються. У повідомленні йдеться, що ситуація в країні залишається нестабільною та непередбачуваною.

Читайте також:
Прикарпатські волонтери організували благодійний аукціон побачень. Серед лотів — зустріч з Марцінківим