вівторок , 19.03.2024

17 цікавих фактів про Варшаву

Варшава сьогодні – сучасне та розвинене місто та столиця сусідньої Польщі. Безліч пам’яток історії, самобутня культура та вікові традиції притягують тисячі туристів з усього світу.

Доволі багато цікавого ми вже знаємо про старовинне місто, але є і те, про що мало хто в курсі. Отож, цікаві факти про столицю сусідньої держави:

1. У 1855 році на Ринковій площі Варшави встановили пам’ятник Русалці. А знаєте чому? Бо саме русалка символ столиці Польщі, вона зображена на гербі міста.

За легендою, що передається з вуст у вуста, колись давно хлопець-рибалка на ім’я Wars закохався у русалоньку, ім’я якої було Sawa. Молодята навіть одружилися. На згадку про це палке почуття містяни й встановили такий пам’ятник. А якщо поєднати обидва імені закоханих, вийде назва міста – Warszawa.

2. Серед країн Європи саме Варшава посідає перше місце за переповненістю міста. За рік мешканці міста в середньому проводять у заторах та пробках більше ніж 106 годин. Місцеві знають, що в час пік краще користуватися громадським транспортом – вийде набагато швидше.

3. До речі, про транспорт. Незважаючи на розміри міста, перші станції метро у Варшаві з’явилися лише у 1995 році. Хоча плани на будівництво датуються 1925 роком. І тільки у 2015 році була запущена друга гілка метрополітену. Уся довжина ліній підземки – лише 29 км.

До того ж Варшава – єдине місто країни, де присутня підземка. В інших, навіть дуже великих містах, метрополітену немає.

4. А от з наземним транспортом все просто – у Варшаві, як і по території усієї Польщі, немає різниці, яким громадським транспортом користуватися. Тут діє один-єдиний вид проїзного квитка, який об’єднує та підходить для всіх видів пересування.

Серед незвичного у транспорті – розклад приміських потягів. Хоча графік руху існує, його ніхто не бере до уваги, адже запізнення на 20 хвилин, 40 чи навіть 300 – звичне явище. Зміни оголошують завжди саме у хвилинах.

5. Після завершення Другої Світової були думки щодо перенесення столиці до іншого міста. Причина – тотальне руйнування Варшави. Тільки уявіть, близько 85% будівель міста було зруйновано вщент!

Але вирішено було відродити місто, і тепер історичний центр старої Варшави входить до списку Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО як приклад довершеного відродження знищеного міста. Для зразку при реконструкції використовували знімки з архівів 17-19 століть.

6. У столиці Польщі заходиться будівля, яка визнана самою високою на території країни, її висота складає 237 метрів.

Це Палац Культури, він був побудований за кошти Радянського Союзу як подарунок, який презентував сусідній державі Сталін.

7. Цікавий факт – у Варшаві знаходиться найвужча будівля у світі. У 2012 році її побудували як студію для творчих людей. Оскільки першим, хто став мешканцем будівлі, був ізраїльтянин Едгар Керет, будинок став відомий як Будинок Керета.

До речі, мало кому відомо, чому Едгар обрав саме цей дім. Справа в тому, що під час німецької окупації його мати знаходилася у концтаборі, розташованому за кілька десятків метрів від цього місця.

Найширше місце у будинку становить 152 см, а найвужче – 92 см. Поміж це, у помешканні є все необхідне для життя.

Будинок Керета внесений до переліку найцікавіших будівель світу.

8. Варшава, мабуть єдине велике місто, в якому театрів більше, ніж кінотеатрів. Серед найбільших театрів – Національна Опера, Музичний театр, Філармонія, Театр Комедії та ще багато інших.

До речі, Варшава також місто, в якому немає стаціонарного цирку.

9. У 1954 році у столиці з’явилася вулиця на честь найулюбленішого казкового персонажа. Одноголосно було вирішено змінити назву вулиці Леніна на вулицю… Вінні-Пуха. Тепер на вказівниках так і пишуть: Kubusia Puchatka. А на будинках є таблички із зображеннями улюбленця.

10. Якщо плануєте відвідати Польщу та її столицю, варто пам’ятати про те, що на її території існують відмінності у маркуванні поверхів.

Перші поверхи будівель у Варшаві позначаються як нульові (партер). Нескладно заплутатися, якщо цього не знаєш.

11. Небагатьом відомий той цікавий факт, що саме у передмісті Варшави було офіційно зафіксоване місце найстарішого сирного виробництва. Датоване це виробництво майже 8000 років тому.

12. Незвичною є і вулична їжа. Найпопулярнішою стравою міста став кебаб. Щось віддалено схоже на знайому всім нам шаурму, але запакована та начинка у доволі велику булку. Отож, щоб їсти її, знадобиться виделка – просто так до рота шедевр просто не влазить!

13. Звичний борщ у Варшаві також зазнав змін. Польській борщ більше нагадує відвар із буряка у поєднанні із різноманітними спеціями. В магазинах та супермаркетах навіть можна придбати цю страву у такій самій картонній тарі, як сік.

14. Католицькі священнослужителі мають повне право не тільки провести церемонію вінчання – вони можуть зробити відповідний запис про реєстрацію шлюбу у державному реєстрі.

15. Варшава – місто багатьох цікавих місць. Наприклад, саме тут знаходиться єдиний на території Європи Музей неону. Він обладнаний на старому підприємстві, яке саме по собі цікава місцина. В музеї представлено більш як 100 неонів, так що точно є що подивитися.

16. Столиця Польщі – дуже зелене місто. У Варшаві налічується 79 парків, а більше ніж 15% усієї території взагалі зайняті найсправжнісінькими лісовими масивами! На 760 гектарах паркових зон можна побачити усі різновиди архітектурних дизайнів та стилів.

17. Якщо відвідати Королівський палац у Варшаві об 11 годині 15 хвилин, можна почути сигнал часу, що подає трубач. Це щоденне нагадування нащадкам про Другу Світову війну. Саме в цей час 17 вересня 1939 року зупинився годинник на вежі в той час, коли почалося бомбардування Варшави німецькими окупантами.

Варшава варта того, щоб відвідати її не один раз. Побачити природний заповідник у самому центрі міста, помилуватися садом з квітами на даху бібліотеки університету та пройтися Старим містом.

Місто, яке гостинне до кожного, завжди радо приймає гостей та не перестає дивувати.

Олена РОМАНЮК

Читайте також:
Прикарпаття туристичне: про Франківщину відзняли цікавий фільм (ВІДЕО)

2 коментарів

  1. Сама там була! Всім раджу відвідати це місто. Звісно, не щось позахмарне, але також цікаво погуляти вуличками…

  2. Магдалена

    Яка краса! Хотіла б колись там побувати