четвер , 02.05.2024

У Франківській громаді понад вісім тисяч переселенців подали заяви на отримання грошової допомоги

В Івано-Франківській громаді приблизно вісім тисяч вимушених переселенців подали заяви щодо виплати грошової допомоги.

переселенці

Про це Суспільному розповів директор департаменту соцполітики міської ради Василь Семанюк.

З його слів, якщо написати заяву на оформлення виплати до 30 квітня, то є можливість отримати її за два місяці – березень і квітень. Проте ситуація з грошовими допомогами у наступні місяці може змінитися.

“Усі не зможуть отримувати виплати. Скажімо, одержуватимуть люди, де окуповані території, де ведуться бойові дії, або ті, в кого зруйноване житло. Знову ж таки Мінрегіон має затвердити перелік цих територій”, — говорить Василь Семанюк.

Щоб оформити заяву на допомогу чи довідку внутрішньо переміщеної особи, люди стоять годинами у черзі біля департаменту соцполітики Івано-Франківської міськради.

Інна розповідає, що статус внутрішньо переміщеної особи отримала у Калуші, але через великі черги вирішила грошову виплату оформити в Івано-Франківську, де вона зараз і мешкає.

“Ми вже живемо тут два місяці й не можемо отримати гроші. Тут — без номера, жива черга, але теж вже стоїмо півтори години”, — каже жінка.

Також у департаменті соцполітики вимушено переселені люди можуть отримати гуманітарну допомогу.

Раїса з чоловіком Юрієм нещодавно приїхали із Севєродонецька. Вони вже оформили статус внутрішньо переміщених осіб. 26 квітня подружжя прийшло в департамент соцполітики по засоби гігієни.

“Місто майже зруйноване на 80%. Наше житло, дякувати Богові, поки ціле, але виїздити з кожним днем все важче і важче. Ми збиралися за 40 хвилин. У нас був дуже швидкий виїзд, тому що приїхали волонтери, привезли ліки й на зворотному шляху нас могли взяти в авто. От так нас вивозили”, — пригадує подружжя.

Головна спеціалістка департаменту Леся Саїк розповідає, що в день роздає від 300 до 400 пакетів із засобами гігієни.

“Щоб отримати допомогу, людина повинна мати довідку з QR-кодом. ЇЇ можна оформити або в ЦНАПі, або в нас — у департаменті соціальної політики. Це є наше внутрішнє посвідчення, Івано-Франківської територіальної громади”, — розповіла Леся Саїк.

З її слів, продукцію закупили за державні гроші. На складі є ще запас засобів гігієни на чотири-п’ять днів.

Читайте також:
Обласна прокуратура через суд хоче скасувати приватизацію земель Карпатського парку