понеділок , 29.04.2024

Волонтерка з Прикарпаття разом з друзями допомогла евакуюватися понад 500 людям (ФОТО)

Іванофранківка Каріна Ільницька разом з трьома подругами почала волонтерити з першого дня повномасштабного військового вторгнення РФ в Україну. Дівчата допомагають евакуйовувати людей з “гарячих” точок країни, селити їх, а також збирають військову амуніцію та гуманітарну допомогу.

волонтерка

Про це волонтерка розповіла в етері Українського радіо Карпати, пише Суспільне.

“Я не можу просто сидіти й чекати, поки хтось щось зробить. Мені важливо брати у цьому участь, докладати зусиль. У мене — своя маркетингова агенція і разом зі співробітницями ми почали волонтерити. Нас — чотири дівчини. Наша копірайтерка співпрацювала з італійською фірмою, писала для них тексти. Вже на другий день війни ми з нею почали збирати гуманітарну допомогу з Італії. Налагодили поставки, і до нас приїжджало по три-п’ять фур з допомогою”, — каже Каріна Ільницька.

Волонтерки переправляли гуманітарний вантаж в українські міста, де тривали бойові дії. Потім вони почали шукати для воїнів амуніцію, збирали гроші на її придбання.

“Спочатку ми закривали якісь локальні запити людей, яких відправляли на передову, і не було за що придбати амуніцію. Потім все перейшло у більші масштаби. От буквально кілька днів тому купили автомобіль на передову для ППО, зібрали гроші, завантажили його всім необхідним, знайшли водія й відправили на Київ”, — каже волонтерка.

Каріна Ільницька розповідає, що за допомогою звернулася до своїх знайомих. До війни вона мала базу волонтерів, оскільки була організаторкою Франківського півмарафону та інших масових спортивних заходів і проєктів “Теплого Міста”.

За словами волонтерки, дівчата зараз роблять все – допомагають переселенцям, шукають гуманітарну допомогу, займаються логістикою, збирають амуніцію і доправляють рідкісні ліки.

“Чотири дівчини, які не знали, куди себе можна прилаштувати під час війни, почали робити абсолютно фантастичні речі. Раніше ніколи б не подумали, що ми таке зможемо. Ми залучаємо до допомоги усі можливі контакти, навіть друзів у Facebook, з якими дуже давно не спілкувалися. Спочатку наші контакти почали поширювати усією Україною. Із-за кордону теж пишуть. Я кидаю у соцмережі через друзів черговий запит про потребу, а за пів години мені вже пише німець і каже, що готовий відправити це нам. І так — зі всього світу. Нам можуть зателефонувати о 3:00 і повідомити, що фури на кордоні чекають водіїв. І ми повинні відразу розв’язувати ці питання”, — розповідає Каріна Ільницька.

Через напружений графік роботи волонтерки мало сплять, проте не скаржаться. Слова подяки людей їх мотивують продовжувати працювати.

“Дуже сильно допомагає, коли тобі телефонують чи пишуть і розповідають, що завдяки нам люди уже — в безпеці. Одна жінка подзвонила і плачучи дякувала, бо без дитячого харчування вони б не змогли прожити, адже дитина три дні вже не їла… Коли ти знаєш, що врятувала не одне життя, це дуже мотивує”, — каже дівчина.

Івано-франківським волонтеркам телефонують і пишуть з різних областей України з проханням допомогти з амуніцією, рідкісними рецептурними ліками, з евакуацією і розселенням людей. Кожна з чотирьох дівчат за день опрацьовує понад 100 запитів.

“Трапляються різні історії. Якось ледь не переселили людей з Києва до Харкова. Але добре, що ми усе ретельно перевіряємо і в останній момент виявили помилку. Є і романтичні історії. Франківський дідусь узяв до себе на тимчасовий прихисток бабусю-переселенку. А тепер вони гуляють за ручки. І це так мило. За 21 день війни ми допомогли евакуюватися і переселитися в західні області та за кордон понад 500 людям”, — говорить волонтерка.

Для тих, хто хоче допомагати, Каріна Ільницька радить стежити за волонтерськими сторінками у соцмережах та чатами. Там публікують інформацію про актуальні потреби. Наприклад – розвантажити чи завантажити автомобілі, перевезти передачі, знайти ліки, перевірити оголошення про житло.

Читайте також:
На Прикарпатті внаслідок ракетного удару по військовій частині ніхто не загинув