п’ятниця , 29.03.2024

У Рожнятові водій, який давав поліції хабаря, отримав 17000 грн штрафу

17000 гривень штрафу присудили на Рожнятівщині чоловіку, що пропонував поліції 2000 тис. грн за нескладання на нього адмінпротоколів за їзду без документів і у нетверезому стані.

Про це йдеться у вироку Рожнятівського районного суду від 2 лютого 2022 року. Як вбачається із обвинувального акту, 14 жовтня 2021 року у поліцію зателефонувала жінка, яка повідомила про те, що її п’яний чоловік вчинив на вул. Івана Франка, 8 в селі Спас   насильство щодо їхнього сина, після чого сів у свій  “ВАЗ 2106” (“Жигулі”, “шістка”).

Вирушивши на виклик, поліція побачила припарковану автівку згадуваного чоловіка біля Народного дому, що по вул. Січових Стрільців, 79. Однак при наближенні поліцейської автівки, чоловік почав рух у попутному напрямку. Причому, водій був не пристебнутий ременем безпеки.

Поліцейські зупинили автівку, назвали причину зупинки та попросили пред’явити документи. Але водій сказав, що таких у нього при собі немає. Під час подальшої розмови поліцейські запідозрили, що він може перебувати у стані сп’яніння, тому запропонували йому пройти огляд. Однак обвинувачений відмовився.

Тому поліцейські почали складали протоколи про адмінправопорушення та готувати постанову про накладення адміністративного стягнення, а водій вирішив “відкупитись”, тому запропонував їм 2000 грн за нескладання таких. Поліцейські відмовились та викликали слідчо-оперативну групу.

Його дії були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.1 ст. 369 КК, тобто пропозиція та надання неправомірної вигоди за невчинення службовою особою в інтересах того, хто надає таку вигоду, будь-якої дії з використанням її службового становища.

У суді обвинувачений вину визнав, розкаявся. Зважаючи на це і на позицію інших учасників справи, суд не став досліджувати докази, які ніким не оспорюються. Він визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні злочину за ч.1 ст. 369 КК та присудив 17000 гривень штрафу. Вирок поки що законної сили не набрав.

Натомість притягнути до адмінвідповідальності за п’яну їзду його не вдалось через неналежне оформлення адмінпротоколу. Так,  22 листопада 2021 суд постановив закрити провадження у справі про притягнення його до адміністративної відповідальності за ст.130 ч.1 КУпАП у зв`язку з відсутністю в його діях складу цього адміністративного правопорушення.

Читайте також:
У Калуші водій “Мерседесу” їхав п’яним і заробив 34000 грн штрафу