п’ятниця , 19.04.2024

Понад 3 проміле: на Надвірнянщині водій за п’яну їзду отримав 51000 грн штрафу

Надвірнянський районний суд призначив покарання для водія, який втретє впродовж року керував автомобілем у стані алкогольного сп’яніння.

Як вбачається із матеріалів справи, факт порушення було зафіксовано 3 листопада 2021 року у селі Лоєва Надвірнянського району.

Близько 17.00 на вулиці Грушевського працівники поліції зупинили водія автомобіля “Опель Омега”, який порушував правила дорожнього руху – при зміні напряму руху не увімкнув відповідний покажчик повороту.

Під час спілкування у кермувальника були помітні явні ознаки алкогольного сп’яніння. Огляд на стан сп’яніння проводився на місці зупинки у присутності двох свідків. Алкотестер показав результат 3,05 проміле, що у 15 разів вище допустимої норми.

На порушника склали адміністративний протокол за ч. 3 ст. 130 КУпАП (третє впродовж року керування транспортним засобом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

У письмових поясненнях до протоколу водій вказав, що випив пляшку пива, після чого сів за кермо. З результатом алкотестеру погодився.

Вказаний водій у березні 2021 року у місті Надвірна попався нетверезим за кермом, за що згодом отримав 10200 грн штрафу.

У вересні 2021 року цей же водій знову попався нетверезим за кермом – його зупинили у селі Лоєва. І згодом за це порушення він отримав 34000 грн штрафу з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 3 роки.

Втім висновків із цих покарань чоловік не зробив і вже у листопаді у селі Лоєва він втретє попався за кермом автомобіля у стані алкогольного сп’яніння, за що отримав черговий адмінпротокол.

У судове засідання водій не з’явився, причини неявки не повідомив. Тому суд розглянув справу за відсутності на засіданні особи, яка притягується до відповідальності.

Дослідивши матеріали, Надвірнянський районний суд постановив водія автомобіля “Опель Омега” визнати винним у вчиненні порушення, передбаченого ч. 3 ст. 130 КУпАП, та призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 51000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 10 років.

Санкція ч. 3 ст. 130 КУпАП зараз також передбачає безоплатну конфіскацію автомобіля, однак в матеріалах справи були відсутні докази того, що “Опель Омега” належить порушнику, тому суд не застосував цього покарання.

Постанова судді 11 січня набрала законної сили.

Читайте також по цій темі:
2,95 проміле: у Надвірній дуже п’яний водій отримав 34000 грн штрафу